Sonbahara Kolay Adapte Olmak İçin Tavsiyeler

Sonbahara Kolay Adapte Olmak İçin Tavsiyeler

Gündüzlerin kısaldığı, hava sıcaklığının düşmeye başladığı doğanın dönüşüme uğradığı güz mevsiminden insan fizyolojisi de oldukça etkilenir. Eylül ayının girmesiyle kendini iyiden iyiye hissettiren bu mevsimde gecelerin kısalması gündüzlerin uzaması ise hayatı doğrudan etkileyen uyku düzenini oldukça etkilemektedir. Aynı zamanda oluşan sıcaklık farkı, özellikle üst solunum yolları rahatsızlıklarında artışa sebep olmaktadır. Yaz aylarında bol gün ışığıyla birlikte vücudun daha aktif olması sonbaharda ise daha az dışarı çıkma, daha pasif hayat metabolizmayı etkiler. Özellikle bu mevsimden itibaren kilo artışında yaşanan artış göze çarpar. Enerji azalmasıyla sıklıkla görülen depresif ruh hali, odaklanma problemi, aşırı bitkinlik hayat kalitesini düşürür. Yorgun uyanma ve uykusuzluk şikayetlerinin yaygınlaştığı bu aylarda hem fiziksel hem de psikolojik sağlığa ekstra özen gösterilmelidir. Sonbaharla başlayan bu değişikliklerden olumlu manada etkilenmek için şu ipuçlarına göz atmak faydalı olacaktır!

1) Uyku Ortamı Mevsime Uygun Olmalı!

Güz mevsiminde, mutluluk hormonu olarak bilinen serotoninin azaldığı görülmekte ve buna bağlı sinirlilik, endişe gibi ruhsal problemler artmaktadır. Bu durum uykusuzluk ve mevsim geçişi kaynaklı grip, nezle gibi hastalıklarla birleştiğinde gün içindeki performansın düşmesi ise kaçınılmaz! Yaşam kalitesini her mevsimde yüksek tutmak aslında kişinin göstereceği özene bağlı. Uyku düzeninin sağlanması da uyku ortamının mevsime uygun hale getirilmesiyle yakından ilişkili. Yaz mevsiminin sıcak tonları yerini bu mevsimde pastel tonlara bırakırken uyku ürünlerinizi bu tonlarla yeniden dekore edebilirsiniz!

Kaliteli bir uyku için kendinize uygun yatağı tercih edip yatak yönünüzü sonbahara uygun şekilde ters yüz edebilirsiniz. Vücudun biyolojik ritmi değişirken uyunacak odanın ısısı, odaya giren gün ışığı gibi faktörlerin de yeniden düzenlenmesi gerekir. Yatak odasının ortam ısısı 20-22 derece aralığında olmalı, uykuya kolayca dalabilmek için ise oda olabildiğince karanlık olmalıdır! Yatak odasını güze hazırlarken trendlere uygun toprak tonlarında nevresim takımı, battaniye, obje kullanmak da ruhsal açıdan pozitif etki bırakacaktır!

Uyku ortamınıza renk katmak ve Morpho Sleep'in birbirinden kaliteli uyku ürünleri (Visco Yatak, Hybrid Yatak, Lateks Yatak, Visco Yastık) ile tanışmak için buraya tıklayınız!

2) Aşırı Kafein ve Sigaradan Uzak Durulmalı

Uyku düzeninin sağlanmasında zorlukların yaşanabildiği güz mevsiminde uykuyu daha da kaçıran şeylerden uzak durulması gerekir. Soğuyan havalarla gecelerin uzaması, akşam sohbetlerinin artması aşırı çay, kahve tüketimini artırmakta ve bu durum uykuya geçişi zorlaştırmaktadır. Üst üste içilen kahve, çay, sigara kafein etkisiyle beyni uyararak uyku üzerinde olumsuz bir etki bırakıyor. Bunlardan ötürü uyumadan 3-4 saat evvel aşırı kafein tüketimi yapılmamalı bunlar yerine bitki çaylarına yönelmek daha sağlıklı bir tercih olacaktır!

3) Tatil Günlerine Aktif Kalmaya Çalışın!

Havaların soğuması dışarı çıkmayı zorlaştırarak evde kalmayı daha cazip kılsa da mevsime uygun giyinip uygun yerlerde vakit geçirilerek aktif kalınabilir! Sonbaharda yaygınlaşan bu olumsuz ruh halinden sıyrılmak için fiziksel aktiviteler, hafif egzersizler yapılabilir. Uykulu halin dışına çıkmak, eve kapanmamak vücudun aktif kalmasında çok önemli olup açık havada yapılan bir yürüyüş bile kişiye dinçlik katacaktır! Kaygıyı, endişeyi bir kenara bırakmak için mevsime uygun bahçe işleriyle ilgilenmek, yeni hobiler edinmek, yoga ve meditasyon yapmak mental açıdan olumlu bir etki bırakacaktır. Sonbahara bu ipuçlarına göz atıp bunları uygulayarak adapte olabilir ve sağlıklı bir uykunun keyfini çıkarabilirsiniz!

Bloga dön