Bilinçli Uyku Erteleme Nedir?

Bilinçli Uyku Erteleme Nedir?

İş, okul ya da aile hayatındaki rutinleşen yoğunluk sosyalleşmenin zaman zaman önüne geçebilir. Yorucu ve stresli günlerin ardından eve gelip direkt uyumak birçok kişinin tercihi olsa da “bilinçli uyku erteleme” durumu günümüzde oldukça yaygınlık kazanmış durumda. Kişilerin, kendilerine ayırdıkları vakti yetersiz görmeleri sebebi ile uykularını ertelemeleri sağlık açısından son derece zararlıdır. Konuyla ilgili alanında yetkin nöropsikologlar bunu uykuya karşı bir grev olarak nitelemekte! Özellikle modern çağ, teknolojik gelişmeler ve bunların sonucu dönüşen hayat tarzları bu durumun ortaya çıkmasında hazırlayıcı olmuştur. Uyku ertelemenin yol açacağı sorunları engellemek ve bu durumu alışkanlık haline getirmemek için önlem almakta fayda var!

Uyku Ertelemeye Yenik Düşmemek İçin İpuçları

Günlük rutini genellikle çok yoğun olan ve bireysel, toplumsal açıdan sosyalleşemeyen kişiler hayattan kopuk hissetmemek için uyku erteleme yolunu tercih etmeye başlamıştır. Uyku ihtiyacı kişiden kişiye değişmekle uzmanlara göre bir yetişkinin günde ortalama 7-8 saat uyuması gerekmekte. Uyku erteleme ile bu süre 4-5 saate kadar düşmüş ve sağlık sorunlarının ortaya çıkması da kaçınılmaz hâle gelmiştir. Bu durumun kısa vadede olmasa da uzun vadede dikkat dağınıklığı, kilo problemleri, depresyon, tansiyon, kalp gibi pek çok ciddi soruna yol açtığının altı çiziliyor. Yapılan araştırmalarda uyku ertelemeyi bir yaşam biçimi haline getiren kişilerin sabah alarma uyandıklarında kendilerini suçlu hissettikleri saptanmıştır. Az uyumanın yol açacağı problemler bilindiği halde bu duruma yenik düşenlerin sayısı hiç de az değil!

Zihniniz Kontrolünüzde Olsun!

Uykuyu ertelememek, zihni kontrol etmekle mümkün! Bu durumun önüne geçmek ve stresi kontrol altında tutabilmek için yapılan planlara sadık kalmak ve uyku saatlerinin dışına mümkün olduğunca çıkmamak gerekir. Hayatın hemen her alanında başarılı olabilmek kaliteli ve yeterli uyku alışkanlığından geçer. Enerjik hissetmek zihnin ve bedenin dinlenmiş olmasına bağlıdır. Uykudan intikam alırcasına hareket etmenin yarardan çok zarar sağlayacağı da aşikâr. Bu noktada kişinin “ne kadar az uyursam ertesi güne o kadar verimsiz başlayacağım” mottosunu edinmesi faydalı olacaktır. Konuyla ilgili zihni kontrol etmekte güçlük çekenler kendilerine haftalık plan yapabilir ve mümkünse hafta sonlarını sosyalleşmeye ayırabilirler. Aşırı stresi ve yükü azaltmak adına ufak ufak molalar verebilir, gün içindeki enerjinizi yenileyebilirsiniz. Özellikle uykudan evvel dijital aletleri yatak odasından uzaklaştırmak uyku ertelemeyi önemli ölçüde azaltacaktır. Böylelikle endişeli ruh hali yerini sakinliğe bırakabilir. Zihni kontrol altında tutarak uyku düzeninize sadık kalabilirsiniz!

Bilinçli uyku ertelemeye artık bir son vermek isterseniz kaliteli uyku ürünleri tercih etmeniz size avantaj sağlayacaktır. Bu noktada Morpho Sleep'in sunduğu eşsiz visco yataklara, visco yastıklara ve uyku ürünlerine göz atmayı unutmayın!

https://www.morphosleep.com/collections

Bloga dön