Depresyonda Uykunun Rolü

Depresyonda Uykunun Rolü

Günümüzün en yaygın duygu durum bozukluklarından biri olan depresyon pek çok yaş aralığında görülebilmektedir. Kişinin kendini sürekli üzgün hissetmesi, aşırı enerji kaybı, karamsarlık, ilgisizlik en yaygın depresyon belirtileri arasındadır. Kötümser ruh halinin çok uzun süre devam etmesi hayatı yaşanamaz hale getirebilir. Araştırmalarda, depresyonun özellikle ergenlik çağında daha çok görüldüğü saptanmıştır. Günlük aktivitelerin yapılmasını engelleyecek boyuta varan depresyonda tıbbi müdahale gerekebilir. Depresif ruh halindeyken uyku durumuna geçmek veya uykudan uyanmak güçleşebilir. Yapılan araştırmalarda depresyondaki kişilerin uyumasalar bile yataktan çıkmak istemedikleri tespit edilmiştir. İstenmeyen duygu ve düşüncelerden uykuyla uzaklaşmak istenir. Ayrıca depresyon ve uyku bozukluklarının birbiriyle olan ilişkisine de dikkat çekilir!

Depresif Haldeyken Gerektiği Kadar Uyunmalı!

Depresyon modern yaşantıda sıklıkla görülür, tedavi olarak bir uzmandan yardım almak gerekir. Depresyonun ortaya çıkmasında pek çok etken mevcuttur. Ani duygu durum değişiklikleri, ölüm ve kayıp haberleri, travmatik olaylara maruz kalma, aşırı alkol, uyuşturucu kullanımı, bilinçsiz uyku hapları kullanımı depresyonu tetikleyen sebepler arasında yer alır! Birçok insanın belirli dönemlerde yaşadığı bu durumla başa çıkmak için gerekli önlemleri almak ve tedaviyi reddetmemek önem teşkil eder. Kötü hissetmeye sebep olan düşüncelerden uzaklaşmak için uykuya sığınmak yanlış bir yoldur. Depresif ruh halindeki bir kişi gerektiği kadar uyumalıdır. Kaliteli uyku deneyimi ve olumsuz düşüncelerden arınmak için uykudan evvel kısa meditasyonlar yapmak faydalı olacaktır. 15-20 dakikalık nefes egzersizleri, hafif tempolu kas egzersizleri yapmak ruhsal açıdan olumlu katkı sağlar! Düzenli ve dengeli beslenmek, öğün atlamamak, vücudu zinde tutacak besinlere yönelmek son derece önemlidir.

Ağır depresyon durumunda mutlaka uzman desteği almak gerekir. Kişinin stresini kontrol altında tutmasına, kendine olan saygısını artırmaya yardımcı olmak önemli kriterlerdir. Depresyonda sıklıkla görülen öfke, sinirlilik, üzüntü, aşırı hassasiyet, isteksizlik gibi duygularla başa çıkabilmek için sosyalleşme ve yeni şeyler denemeye açık olma teşvik edilmelidir. Vaka araştırmalarında depresyondaki kişilerde uykuya dalma, gece sık sık uyanma ve tekrar uyumada zorluklar yaygın olarak görülmüştür. Bu durumu en aza indirgemek için gereken destek muhakkak alınması tedaviye cevap verme noktasında kritik noktadır. Depresyonda uyku düzeni oluşturmak ve buna riayet etmek, sağlıklı beslenmeye çalışmak, kaliteli uyku ürünleri kullanmak (Visco yatak, visco yastık vb.) bu bakımlardan çok önemlidir!

Depresyon nedeniyle yaşanan kalitesiz uyku deneyimini en aza indirgemek, serin ve ferah bir uyku deneyimi yaşamak için Morpho Sleep Visco yatak modellerini buradan inceleyebilirsiniz!

Bloga dön