Uyku alışkanlığı bebeklik ve çocukluk evresinde kazanılır. Çocuklar her yerde uyuyabilir diye düşünmemek gerekir. Bebeklik ve çocukluk evresinde çocukların vücut yapıları tam olarak oturmaz ve sağlıklı olmaları için doğru bir şekilde gelişim göstermeleri gerekir. Çocukların da tıpkı yetişkinler gibi kaliteli ve sağlıklı bir uykuya ihtiyacı vardır ve doğru yatak seçimi oldukça önemlidir. Bebekler ve çocuklar için yatak seçimi yapılırken yaş aralığı göz önünde bulundurulmalıdır. Özellikle bebeklik döneminde bebeğin kaliteli uykuyu alması çok önemlidir. Günün büyük çoğunluğunu uykuda geçiren bebeklerin vücut yapılarına uygun yatakların tercih edilmesi kilit noktadır. Bebeğe ve çocuğa uygun olmayan yatakların tercihi uykudan alınan verimi oldukça düşürür! Yatağın aşırı sert yada yumuşak olması, malzemesinin sağlığa uygun olmaması, ebatının yanlış seçilmesi uykuyu etkileyen faktörler arasında yer alır. Bu sebeplerden ötürü uykuya dalmada güçlük çekilebilir, uyku sırasında sık sık uyanmalar görülebilir. Bu noktada ebeveynlerin çocuklarına uygun yatak seçerken detaylı ve doğru bir araştırma yapması oldukça önemlidir!
Yeni Doğan Bebekler için Yatak Seçimi
Uyku, yeni doğan bebeklerin fiziksel ve zihinsel gelişimleri için çok önemlidir. İskelet ve kemik sisteminin gelişimi uyku esnasında olmaktadır. Yeni doğan bebekler günde ortalama 15-16 saat uyurlar. Bebeklerin kesintisiz bir uyku uyuyabilmeleri için yatak seçimi konusunda oldukça hassas davranılmalıdır. Yeni doğan bebekler için genellikle 60X120 cm boyutlarında bir yatak idealdir. 6 ay sonrası için ise 80X130 cm boyutlarında yatak tercih etmek daha doğru olacaktır. Bebek odasının genişliği de bu konuda önemli bir kriterdir. Bebeklerin 6. aydan itibaren anne yanından ayrılıp kendi yataklarında yatmaları uzmanlarca daha çok önerilir.
Bebeğin kilo ve boyu dikkate alınarak, kas ve iskelet gelişimlerini destekleyecek yapıda ortopedik bir yatak tercih edilmelidir. Park yatak modelleri, yeni doğan bebekler için en çok tavsiye edilen yataklardır. İskelet sistemini destekleyen park yataklar, iskelet yapısının doğru gelişim göstermesini sağlar. Park yataklar; doğal maddeler kullanılarak üretilir, kimyasal barındırmaz, sağlıklıdır. Hava alan yapıları sayesinde, yeni doğan bebeklerde sıkça rastlanan kızarıklık durumları da engellenmiş olur. Bebek yatağı ne çok sert ne de çok yumuşak olmalıdır. Bebekler için en uygun yatağın yumuşak yataklar olduğu kanısı doğru bilinen bir yanlıştır. Çok yumuşak yatakta bebek yatağın içine gömüleceğinden hayati risk durumu meydana gelebilir. Yatağın sertlik derecesine dikkat etmek son derece önemlidir. Yatak doğal ürünlerden yapılmış olmalı ve içinde kimyasal ürünler barındırmamalıdır. Yatağın çift taraflı olması, kumaşının sıvı geçirmez olması, kolay yıkanabilmesi de hijyen açısından önemlidir! Yatağın bebeklerin anatomik yapısına uygunluğa da araştırılıp bunların sonucunda bir tercih yapılmalıdır! Üstün teknolojiyle üretilen ve bebeklere uygun tasarlanan Morpho Sleep’in bebek yatağı bebeklerin gece boyu rahat bir şekilde uyumalarını sağlar. Organik yapısı ve özel kumaşıyla son derece sağlıklı ve hijyeniktir. 4 farklı yatak sertlik derecesi ve 3 farklı ebatıyla çeşitlilik sunan Morpho Sleep bebek yatağını aşağıdaki linkten inceleyebilirsiniz!
https://www.morphosleep.com/products/morpho-bebek-yatagi
Çocuklar için Yatak Seçimi
Çocuklar için yatak seçimi yaparken omurilik ve iskelet sistemi sağlığını göz önünde bulundurmak gerekir. Gelişim çağında olan çocukların omurilik ve iskelet sistemleri de hızlı gelişmektedir. Özellikle ergenlikte hızlı büyümeden dolayı eklem ve kas ağrıları oluşur. Çocuklar 3 yaşına kadar aşırı yumuşak yataklarda yatmamalıdır, aksi taktirde omurga gelişimi düzgün seyirde ilerlemez. İlerleyen yaşlarda büyüme bozukluğu, skolyoz gibi hastalıkların ortaya çıkmaması için bunlara dikkat edilmelidir. Çocukluk evresinde fiziksel gelişim kadar zihinsel gelişim de çok önemlidir. Çocukların gün içerisinde öğrendikleri bilgilerin kalıcı hale gelmesi için kesintisiz bir uykuya ihtiyaç vardır. Uyku esnasında sık sık uyanmamaları için beslenmelerine de gereken özen gösterilmeli, fazla abur cubur tüketimine maruz kalmaları engellenmelidir.
Çocukların iskelet sistemini ve gelişimlerini destekleyen yataklar tercih edilmelidir. Bebek ve çocuk yataklarının içerisinde çocuk gelişimi için özel olarak hazırlanmış, bakteri karşıtı bir sünger vardır. Bu süngerin her iki yüzü de kullanılabilir, yatak kılıfı rahatça yıkanabilir ve kuru temizleme de yapılabilir. Bu sünger, visco değildir. Visco süngerler çocuk gelişimi için uygun değildir ve uzmanlar tarafından önerilmemektedir. Bebek ve çocukların yatakları ne sert ne de yumuşak olmalıdır. Orta sertlikteki bir yatak tercih edilmesinin sebebi, içine gömülmeyi engellemek, daha rahat nefes almalarını sağlamaktır. Ayrıca bu yataklarda Solvent bazlı kimyasal malzeme kullanılmamaktadır, çocuklar için oldukça sağlıklı yatak türleridir. Yaylı yataklar da çocukların iskelet sistemine zarar verebileceği için uzmanlar tarafından tavsiye edilmemektedir. Özellikle ergenlikte kas ve kemik ağrılarının artmasına neden olabilirler.