Hayat kalitesini oldukça düşüren rahatsızlıklardan biri olan boyun tutulması, her yaşta yaygın şekilde görülebilir. Boyun tutulması, hareketi kısıtlayarak günlük işlerin aksamasına sebep olabilir. İdeal uyku pozisyonunda uyumamak, yanlış yatak-yastık tercihinde bulunmak, boyun bölgesine yanlış bir müdahale yapmak boyun tutulmasına yol açabilir! Bunlara ek olarak ofiste uzun süre masa başında çalışanların ve hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olanların boyun tutulmasına daha sık yakalandığı da saptanmıştır. Boyun tutulmasını önlemek ve tedavi etmek için uygulanacak bazı egzersizler bu noktada işe yaracaktır!
Boyun Tutulması Belirtileri Nelerdir?
Sıklıkla karşılaşılan boyun tutulmasında kaslar gerilerek zedelenir. Kişi boyun bölgesini ve başını çok zor hareket ettirir. Boyun tutulduğunda oluşan şiddetli ağrı, tedavi edilmediğinde birtakım olumsuzlukları beraberinde getirebilir. Bazı kişilerde boyun tutulmasının şiddetine göre omuz ve kol ağrısı da görülebilir. Yaygın olarak görülen ağrı tipi ise boynun alt kısmında görülür, kişide zaman zaman uyuşma hissi de görülebilir. Boyun kasları, baş hareketlerini gerçekleştirmenin yanı sıra beyne ulaşan kan akımında da yardımcıdır. Vücudun işlevlerini düzgün bir şekilde yerine getirebilmesi için boyun tutulması basit bir rahatsızlık olarak görülmemeli ve gerekli önlemler alınmalıdır. Boyun tutulmasının sebepleri arasında aşırı stres ve kaygı da bulunur. Genellikle uykudan uyanıldığında boynun tutulduğu belirgin şekilde hissedilir. Boyun tutulması çoğunlukla kasların zorlanması sonucu ortaya çıktığı için öncelikle kasların rahatlaması gerekir. Hafif semptomlu boyun tutulmalarında evde uygulanacak tedavi yöntemleri yeterli olabilir. Bunlar arasında boyun bölgesine soğuk kompres yapmak en yaygın olan yöntemdir. Kas gevşetici ilaç kullanmak, sıcak duş almak da ağrıların azalmasında yardımcıdır. Boyun tutulması uzun süre geçmeyip şiddeti arttıysa uzman bir doktora görünmek daha sağlıklı olacaktır.
Hafif Egzersiz Hareketleri Uygulayın!
Günlük hayatı sekteye uğratan boyun tutulmasına bir çözüm de hafif egzersizler yapmaktır. Boyun tutulmasında uygulanacak bu egzersiz hareketleri, kasları gevşeterek bu bölgedeki ağrının dinmesine yardımcı olacaktır. Boyun kaslarını gevşetmek ve rahatlatmak için önce birkaç hareket yaparak ısınmak gerekir. Isınmak için ise boynu önce sağa sonra sola yavaşça çevirerek bu hareketi 4-5 kez tekrarlayın. Sonrasında başı öne eğip yukarı kaldırın ve bu hareketi de 4-5 kez tekrarlayın. Ayakta veya oturarak omuzlarınızı yukarı kaldırın ve geriye doğru götürün. Bu pozisyonda beşe kadar sayarak bekleyin daha sonra gevşeyebilirsiniz. Dik bir şekilde durarak elinizi başınızın yan tarafına koyun ve başı yana doğru itin. Bu esnada başınızı sabit tutmaya çalışın ve beş saniye kadar bekleyin. Bir diğer faydalı hareket de ise ellerinizi belinize koyun ve kollarınızı geriye doğru götürün. Bu kısımda bulunan kürek kemiklerinizi birbirine yaklaştırmaya çalışın ve beş saniye bekleyin. Evde yapılabilecek bu hafif egzersizlerle ağrılar azalacaktır. Boyun tutulmasında bu hareketler düzenli aralıklarla yapılmalı ve ilave olarak soğuk kompres de uygulanmalıdır. Baş ve boyun bölgesinin zedelenmemesi için doğru yastık tercihinde bulunup ideal uyku pozisyonunda uyunması da son derece önemli bir kriterdir!
Morpho Visco Yataklar omurgayı kusursuz bir şekilde destekler ve bel ya da boyun ağrılarının oluşumunu engeller. Tüm Morpho Visko Yatak modelleri bedeninizin şekline ve uyku stilinize göre kendini ayarlar ve omurgayı hizalar.
Morpho Sleep Çift ve Tek Kişilik Ortopedik Visko Yatak Modellerini incelemek için hemen tıklayın!