Dikkat! Yanlış Pozisyonda Uyuyor Olabilirsiniz

Dikkat! Yanlış Pozisyonda Uyuyor Olabilirsiniz

Sabahları uyandığınızda sırtınız ya da beliniz ağrıyor mu? Boynunuz tutulmuş uyanıyor musunuz? Eğer bu soruların cevabına evet diyorsanız, yanlış pozisyonda uyuyor olabilirsiniz, dikkat! Yanlış pozisyonda uyumak ağrılara, fıtıklara, kireçlenmelere ve yorgunluğa sebep olabilir. Yanlış pozisyonlarda uyurken omurga zorlanabilir ve zarar görebilir. Bu durum uzun süre devam ederse, sağlığınız ciddi anlamda etkilenebilir. Ortopedik yatak ve yastık seçimi yaparak yanlış pozisyondan kaynaklanan ağrıları azaltabilirsiniz.

Uyku Pozisyonlarının Vücuda Etkileri

Sabahları uyandığınızda kolunuzda ya da elinizde uyuşma veya karıncalanma varsa, boynunuzdaki sinirler baskı altında kalmış demektir. Bu da yüzüstü ya da yan yatış pozisyonundan kaynaklanır. Doğru yastık seçimi ile bu sorunu minimuma indirebilirsiniz. Uyuşma veya karıncalanma sorunu bileğin ya da dirseğin uzun süre bükülü kalmasından da kaynaklanıyor olabilir. Bunu önlemek için de bileğin bükülmesini engelleyen bir bileklik kullanılabilir. Yan yatış pozisyonu bel ağrılarına sebep olabilir. Bunun için yan yatan kişilerin bel omurgasını destekleyecek bir yatak tercih etmeleri gerekir. Sırtüstü yatış pozisyonu ise omurga hizalanması için idealdir; ama horlamaya sebep olabilir. Bu sebeple, eğer horlama sorununuz varsa, yüzüstü ya da yan yatış pozisyonunda uyumayı deneyebilirsiniz. Yüzüstü yatarken de karın bölgesi sürekli olarak yatağa basınç yaptığı için ağrılar meydana gelebilir. Uyku pozisyonunuz iç organlarınıza da etki etmektedir. Örneğin; sağ tarafınıza yan yatarken boynunuz daha az ağrırken, mide yanma şikayeti ortaya çıkabilir. Ya da sol tarafınıza yattığınızda karaciğer ve ciğerleriniz zorlanabilir.

Doğru uyku pozisyonu nasıl olmalıdır?

Uyku pozisyonları değerlendirildiğinde, aslında herkes için doğru uyku pozisyonunun değişkenlik gösterdiğini söyleyebiliriz. Fakat sırtüstü ve yan yatmak genel anlamda ideal pozisyonlardır. Yatağa geçiş ve kalkış da önemlidir. Yatağa yatarken önce oturup sonra yan yatılmalıdır. Eğer sırt üstü yatılacaksa da yine önce oturulup yan yatılmalı, sonrasında sırtüstü pozisyonuna geçilmelidir. Sabah uyanınca da eğer sırtüstü pozisyondaysak, yana dönülüp omurga doğrultulmalıdır. Kendimize göre en doğru uyku pozisyonunu bulmak için, vücudumuzu tanımalı ve en uygun yatağı seçmeliyiz. Uyku esnasında omurganın düz bir şekilde kaldığı visco veya lateks yatakları tercih edebilirsiniz. Ve seçtiğiniz yatağın uyku pozisyonunuza uygun olup olmadığını gözlemleyebilirsiniz.

Morpho Sleep visco yatak modellerini incelemek için hemen tıklayın!

Bloga dön