Ev Tozu Akarlarından Nasıl Korunulur?

Ev Tozu Akarlarından Nasıl Korunulur?

Gözle görülmeyen canlı varlıklar olan ev tozu akarları, yaşam alanındaki hayat kalitesini düşürür. Ev içi ortamda rastlanılan bu akarlar, alerjinin oluşmasında büyük etkenlerdendir. Hafife alınmaması gereken ev tozu akarları hassas bünyelerde astım, egzama, alerjik nezle gibi hastalıklara sebebiyet verebilir! Genel olarak yataklarda, halılarda, kumaşlarda ve mobilyalarda yaşarlar. Sıcak ve nemli ortamlarda çoğalan akarlar dezenfekte edilmediğinde sağlık açısından birtakım sorunlara yol açabilir. Özellikle alerjisi olanların bu noktaları dikkate almaları faydalı olacaktır!

Akarları Yok Etmek İçin Neler Yapılmalıdır?

Ev tozu akarları özellikle yatak odasında çoğalır. Uyku esnasında farkında olmadan ev tozu akarlarının solunması ciddi rahatsızlara neden olabilir. Bu yüzden günün büyük kısmının geçtiği yatak odalarının hijyeni bu konuda son derece önemlidir.

Yastık, yorgan ve yatak temizliğinin detaylı bir şekilde yapılması gerekir. Akarların geçirgenliğini engelleyen yastık, yorgan kılıfları kullanmak bu noktada etkili bir yöntemdir. Özellikle yatak çarşafları iki haftada bir 60 derecenin üzerinde yıkanmalıdır. Yatak, yastık tercihinde toz tutmayan anti alerjik ürünler tercih etmek de yerinde olacaktır. Oda sık sık havalandırılmalı, odadaki nem düşürülmelidir. Gardırop temizliği düzenli olarak yapılmalı sabunlu bir bezle dolapların tüm gözleri silinmelidir!

Çok kalın, geçirgenliği düşük perdeler kullanılmamalı ve yatak odasının güneş alması sağlanmalıdır. İnce ve kolay yıkanabilir perdelerin tercih edilmesi ev tozu akarlarını yok etmede etkilidir. Odada çok fazla tüy toplayan halı, nesne gibi eşyalar bulundurulmamalıdır. Yünlü ve ipek eşyalar da toz ve küf tutabilir. Bu tarz eşyalar kapaklı bir kutu içerisinde muhafaza edilmelidir. Aksi taktirde akarlar burada daha da çoğalırlar! Filtresi güçlü bir elektrik süpürgesiyle odaları iyi şekilde süpürmek de işe yarayan bir yöntemdir. Özellikle yatak odası haftada 2-3 kez nemli bir bezle silinerek yerlerin kuruması için oda aynı anda havalandırılmalıdır. Evde rutubetin oluşmamasına da özen gösterilmelidir. Mutfakta ve banyoda da çok çabuk yayılabilen ev tozu akarlarından korunmak için mutfakta veya banyoda biriken çöpleri çok bekletmeden dışarı çıkarmak gerekir. Alerjiyi önleyerek hijyenik bir evde yaşamak için bu noktalara dikkat etmek oldukça önemlidir.

Yatağın temizliği kadar yatak seçiminin de önemini vurgulamalıyız. Bu konuda yeni nesil uyku ürünlerini ileri teknolojiyle harmanlayarak, rahat bir uyku için tasarlanmış olan Morpho Sleep visco yataklarını inceleyebilirsiniz!

Bloga dön