Gebeli̇kte Rahat Uyku İçi̇n Tavsi̇yeler

Gebeli̇kte Rahat Uyku İçi̇n Tavsi̇yeler

Kaliteli uyku sağlığımız açısından çok önemli bir yere sahiptir. Gebelikte kaliteli uyku ise diğer dönemlere kıyasla çok daha önemlidir. Hem annenin hem de bebeğin sağlığı için yeterli uyku şarttır. Aksi takdirde her ikisinin de sağlığı olumsuz etkilenebilir. Gebelik döneminde anne fazla enerji harcadığından daha fazla uykuya ihtiyaç duyabilir. Tabi bu durum kişiden kişiye değişebilmektedir. Bu dönemde uykusuzluk problemi çok fazla yaşanır. Bunun sebebi ise gebelik döneminde hormonların değişmesi ve birtakım fiziksel değişikliklerin yaşanmasıdır.

Gebeli̇k Dönemi̇ Ve Uyku Arasindaki̇ İli̇şki̇

Gebelik döneminin ilk üç ayında hormonların hızla değişmesi sonucu uykuya eğilim de artar. Annenin vücudunda yaşadığı değişimler uyku düzenine de yansır. Sıklıkla tuvalete gitmek isteme durumu gece uykusunu bölebilir. Bu durum kesintisiz uykuyu zorlaştırabilir. Annelerin gebelik döneminde yakındığı mide bulantısı, kusma, mide yanması gibi şikayetler de bu ilk üç aylık dönemde şiddetli olabileceğinden uyumak da güçleşir. Bedenen yaşanan yorgunluk hissi de bu dönemde uyku isteğini artırabilir. Gebelik döneminin denk geldiği mevsim de uyku üzerinde etkilidir. Yaz aylarında ilk üç aylarını geçiren anneler sıcaklardan dolayı da uyumakta güçlük çekebilirler. Gebeliğin ileriki aşamalarında ise rahmin, bebeğin büyümesiyle birlikte vücut da farklılaşır. Anneler karınlarının da genişlemesiyle uyku pozisyonlarını değiştirmek zorunda kalabilirler. Rahat olunmayan uyku pozisyonu da gece sık sık uyanmaya yol açabilir. Gebelik döneminde bu noktalara dikkat edilmesi gerekir. Çünkü bu dönemdeki uyku bebeğin gelişimi için hayati öneme sahiptir. Gebelik döneminde yaşanan fizyolojik değişimlerle anneler yeni bir deneyime ev sahipliği yaparlar. Bu durum onları mental olarak da etkiler. Hayatlarında yeni bir evreye geçme hissi onları heyecanlandıracağı için bu duygu onları zaman zaman strese sokabilir. Bu stresin dozunda kalması ve uykuyu çok fazla etkilememesi de önemlidir.

Gebeli̇kte Nasil Besleni̇lmeli̇ ?

Gebelik dönemi anne için eşsiz bir dönemdir. Fizyolojik ve mental açıdan değişiklikler yaşayan annenin hayat düzeninde bazı değişiklikler de kaçınılmaz hâle gelir. Gebelikte bebeğin günden güne büyümesi annenin vücudundaki değişimler uyku dengesini sarsabilir. Bunların dışında annenin sağlıksız beslenmesi de uykuyu etkileyecektir. Annenin hangi besini hangi saatte tükettiği hem annenin uykusunu hem de bebeğin gelişimini etkiler. Uykusuzluk sonrası yapılan gece kaçamakları çok ağır ve sağlıksız olduğu zaman mide rahatsızlıkları ortaya çıkabilir. Bu yüzden annelerin yeme düzenlerine de özen göstermeleri daha hafif ve sağlıklı gıdalara yönelmeleri onları daha rahat bir uykuya götürecektir. Bebeğin protein ve kalsiyuma ihtiyacı olduğu için annelerin süt ürünlerine yönelmeleri faydalı olacaktır. Beyin ve gözlerin gelişimine yardımcı olan somon, omurga gelişimini destekleyen yumurta da annenin rahat bir gebelik geçirmesine yardımcı olan besinlerdir. Brokoli düşük doğum ağırlığı riskini azaltacağından uzmanlar tarafından annelere önerilen bir besindir. Ayrıca gebeyken susuz kalmamaya özen gösterilmelidir. Gebelikte ciğer, az pişmiş et gibi besinlerin içerisindeki bakteriler enfeksiyona yol açacağından annelerin bunlardan uzak durmaları iyi olacaktır. Kafein, alkol tüketimine de dikkat edilmelidir. Bu içecekler bebeğin gelişimini yavaşlatabilir.

Gebeli̇kte Nasil Bi̇r Yatak Terci̇h Edi̇lmeli̇ ?

Gebelerin daha rahat bir uyku uyumaları için en önemli faktörlerden biri şüphesiz ki günün büyük bölümünü üzerlerinde geçirdiği yataklardır. Özellikle bu dönemde annenin vücut yapısının değişmesiyle uyku ekipmanları daha da önemli hâle gelir. Gebelikte rahat uyku için doğru yatağın seçilmesi anneyi ve bebeği rahatlatacaktır. Anneler, vücutlarının şekillerini alan ve gebelikte iyice artan terleme sorunlarını gidermelerini sağlayan yatakları tercih etmelilerdir. Omurganın rahat edeceği bir pozisyonda olması için seçilen yatağın malzemesi çok önemlidir. Annelerin dayanıklı ve kaliteli malzemelerden üretilmiş yataklar tercih etmeleri yerinde bir karar olacaktır. Rahat bir uyku için bu dönemde kullanılabilecek en uygun yataklar ise visco ve lateks yataklardır. Standart yataklardan ziyade bu yataklar annenin vücudunu destekler ve deliksiz bir uyku deneyimine kapı açar. Doğal malzemelerden üretilen lateks yataklar ile visco elastik malzemesinden üretilen visco yataklar annelerin gebelikte rahat bir uyku uyumaları için ideal yataklardır. Morpho Sleep akıllı teknolojiyle ürettiği yatak çeşitleriyle annelerin iyi bir uyku uyumalarına yardımcı olacaktır. Lateks yataklar vücut ağırlığını eşit bir şekilde dağıtmaya yardımcı olur, böylelikle anne rahat bir uyku deneyimi yaşar. Vücudu tam manasıyla saran visco yataklar ise gebelikte sık yaşanan sırt ve bel ağrılarını ortadan kaldırarak anne ve bebeğe deliksiz bir uyku sunar. Visco yataklar hareket yalıtımı sağlaması ve içeriğinin doğal oluşuyla da anneye gebelik dönemini en sağlıklı şekilde geçirtir. Gebelikte bu noktalara eğilerek yatak seçimine dikkat edilmesi hem anne hem de bebeğin sağlığı açısından gereklidir.

Hamileler için en ideal Morpho Visco Yatak Modellerini incelemek için hemen tıklayın!

Bloga dön