Gündüz Uykusu Sağlıklı mıdır?

Gündüz Uykusu Sağlıklı mıdır?

Vücudun fiziksel, ruhsal yenilenmesi ve dinlenmesi için gerekli olan uykunun kalitesi, sağlıklı bir hayat üzerinde belirleyici rol oynar. İhtiyaç duyulan uyku süresi kişinin özelliklerine, yaşına, mevsimsel koşullara göre değişiklik gösterir. Uyku süresi çocukluktan ergenliğe geçişte 8-10 saate düşer. Yetişkin bir bireyin ise günlük uyku süresi 6-8 saattir. İlerleyen yaşlarda ise vücut işlevlerinin yavaşlamasıyla uyku süresi azalır. Tüm yaş aralıklarında psikolojik yenilenme ve hafıza yapılandırılması için iyi uyku olmazsa olmazdır!

Aşırı yoğun, yorucu işlerde çalışanların fazla stres sonucu daha çok uyumak istediği saptanmıştır. Güne dinç bir şekilde başlamak ve gün boyu enerjik kalabilmek için gece uykusu son derece önemlidir. Gece uykusunun yanı sıra gündüz yapılan kısa uykular da oldukça yaygındır. Gündüz uykusu, belirli kurallar çerçevesinde yapıldığında vücut zindeliğine katkı sağlar. Gece yeterince uyumuş bir kişi, öğlen de uyuduğunda vücudu tazelenerek daha dinç bir hale gelir. Bunun sonucunda ise fiziksel performansı ve düşünme hızı artar. Gece uykusundan yeterli verimi alamayanlar için de gündüz uykusu oldukça yararlıdır. Uzmanlara göre buradaki önemli kriter gündüz uykusunun 45 dakikayı aşmayacak şekilde olmasıdır!

Gündüz Uykusu Nedir?

Güne oldukça erken başlayan ve yoğun çalışan kişiler öğleden sonra kendilerini bitkin hissedebilir. Bu esnada uyunan uyku vücuda verimlilik kazandırma açısından oldukça sağlıklıdır. Güç uykusu, öğle şekerlemesi olarak da bilinen gündüz uykusu takviye edici bir nitelik taşımaktadır. Yapılan deneyler sonucu gündüz uykusunun bedensel ve zihinsel açıdan zindeliği artırdığı gözlemlenmiştir. Gündüz uykusuyla yıpranan, yorgun düşen metabolizma da doğal yollarla kendini toparlar. Bağışıklık sistemi, güçlenir, stres ve anksiyetede düşüş görülür. Kaliteli uyuyan kişilerin ideal kiloda kalma oranının da daha yüksek olduğu saptanmıştır. Uyku esnasında yağ yakımını hızlandıran hormonların devreye girmesi bu noktada katkı sağlar. Araştırmalarda gündüz kısa da olsa uyuyanların stres seviyelerinde düşüş gözlenmiş ve bu kişilerin daha pozitif olduğuna dikkat çekilmiştir. Düşünme ve problem çözme yeteneğine katkı sağlayan gündüz uykusu, zihinsel ağırlıklı çalışılan işlerde oldukça fayda sağlayacaktır. İdeal gündüz uykusu yaratıcılığı artırır ve morali yükseltir. Gün içindeki enerjiyi korumak ve artırmak, vücudu dinlendirmek adına gündüz uykusu pek çok bakımdan son derece faydalıdır! Farklı sebeplerden ötürü gece iyi uyuyamayanların, gündüz uykusuyla motor becerilerinin geliştiği, algılarının tazelendiği ve dikkat dağınıklıklarının azaldığı gözlemlenmiştir. Bu noktada kişinin uykusunu olumsuz etkileyen durumları saptaması önemlidir. Uyunan oda, yatak ve uyku ürünleri sağlıklı uyku için uygun koşulları sağlamalıdır. Yatağın yapısı uyku kalitesini doğrudan etkileyeceğinden yatak tercihinde oldukça seçici davranılmalıdır. Vücut ısısı ve ağırlığı ile bedenin şeklini alarak mükemmel uyku vadeden Morpho Sleep visco yataklar, her uyku pozisyonu için idealdir! Zararlı kimyasal içermeyen yapılarıyla son derece hijyenik olan Morpho Sleep yataklar, hem gece hem gündüz uykusunda kesintisiz bir deneyim yaşatarak kişiye dinçlik katar! Kaliteli bir uyku isteyen herkes için üretilen Morpho Sleep uyku ürünlerini bu linkte bulabilirsiniz!

https://www.morphosleep.com/products/morpho-original-visco-yatak

Gündüz Uykusunda İdeal Saat

Araştırmacılara göre gündüz uykusunun ideal süresi yetişkinlerde 30 dakika civarıdır. 45 dakikadan fazla olan gündüz uykusu uyku sersemliği yaratacağından pek önerilmez! Çocukların ise gündüz 1-2 saat uyumaları önerilir. İş ortamının ve çevrenin uygun olmadığı zamanlarda ise 10-15 dakikalık gündüz uykusunun da yeterli olacağı belirlenmiştir. Ayrıca gündüz uykusunun hafızayı güçlendirme, yenileme gibi etkilerinin olduğu saptanmıştır. Gündüz uykusunda beyin fonksiyonları gelişirken ağır işlerden önce bu uykunun yararlı olabileceği ön görülmüştür. Hatta bu konudaki araştırma sonuçlarını referans alan bazı şirketlerin, çalışanlara işyerinde uyuma olanağı sunmaktadır. Uzmanlara göre gündüz uykusu için en ideal saatler öğleden sonra 14.00-16.00 saatleridir. Bu saatleri değerlendirebilmek vücudun dinlenebilmesi açısından önemlidir. Uykunun en verimli olacağı saati saptamak için sabah kalkış saatinden yaklaşık 6 saat sonrası referans alınabilir! Birçok Akdeniz ülkesinde özellikle 14.00-16.00 saatleri arasında siesta denilen uygulama mevcuttur. Özellikle İspanya ve Latin Amerika ülkelerinde bu uygulama oldukça yaygındır. Şekerleme olarak da bilinen siesta, gün doğumundan sonraki altı saati temsil eder bu saat öğle saatlerine denktir. Gündüz uykusunda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise 45 dakikadan fazla uyunmaması gerektiğidir. Aksi taktirde çeşitli rahatsızlıklar ve sağlık problemleri ortaya çıkabilir. Aşırı uyku dinçleştirmek yerine kişiyi baygın ve halsiz hale getirebilir. Bunlara dikkat etmekte fayda var!

https://www.morphosleep.com/collections
Bloga dön