Huzursuz Bacak Sendromu ve Uykusuzluk

Huzursuz Bacak Sendromu ve Uykusuzluk

Huzursuz bacak sendromu, yaygın görülen sinir sistemi hastalıklarından biridir. Kronik ve ilerleyebilen bir hareket bozukluğudur, çocukluktan itibaren görülebilir. En çok görülen belirtileri arasında bacaklarda ve ayaklarda huzursuzluk hissi ve bu hissiyattan kaynaklı sürekli hareket etme ihtiyacı görülmektedir. Hastalar tarafından tam olarak tarif edilemeyen sendromda, genellikle bacaklardaki ağrı ve rahatsızlık gece saatlerinde şiddetlenir! Bu sebeplerden uykuya dalmak oldukça güçleşebilir. Uyku kalitesini düşüren huzursuz bacak sendromunun etkilerini en aza indirgemek bu noktada oldukça önemlidir!

Huzursuz Bacak Sendroumu Nedenleri ve Belirtileri

Hastaların ayak ve bacaklarında hissettikleri ağrı, karıncalanma, uyuşukluk gibi şikayetler en sık görülen belirtiler arasında yer alır. Bacaklarda istemsizce gerçekleşen bu durum huzursuzluğa yol açarak kişinin hayat kalitesini olumsuz yönde etkiler. Huzursuz bacak sendromunun kesin nedeni bilinememektedir, herhangi bir yaşta ortaya çıkabileceği vakalarca saptanmıştır. Araştırmacılar, kas hareketlerini kontrol eden bazı hormonların düzensiz bir şekilde salgılanmasından bu sendromun ortaya çıktığına dikkat çekmişlerdir! Kol ve bacak sinirlerinin hasar görmesi sonucu da oluşabileceği tespit edilmiştir. Yapılan araştırmalarda uzmanlar, özellikle D vitamini eksikliğinden muzdarip kişilerde bu sendromun daha çok görüldüğünü belirtmişlerdir. Diyabet, tansiyon, aşırı alkol kullanımı sonrasında ellerde ve ayaklardaki sinirlerde oluşan hasarlar da bu sendromun oluşmasına yol açabilir. Çeşitli hasarlar sonucu omurilikte oluşan yaralanmaların da bu hastalıkta rolü olduğu saptanmıştır. Genellikle hareket bacak kısmında yoğunlaşır, kol kısmında daha nadir görülür.

Sendromun Uykuya Etkisi ve Tedavi Yöntemleri

Huzursuz bacak sendromu genellikle uzanma, dinlenme gibi uykuya geçiş hallerinde ortaya çıkarak kişiyi sürekli hareket halinde olmaya zorlar! Bu sendromdan muzdarip olan kişiler özellikle akşamları bacak bölgelerindeki hareketi durdurmakta güçlük çekerler. Gece olduğunda semptomların daha da ağırlaştığı görülmüştür! Uyku esnasında bacak seğirmesi şikayeti oldukça yaygındır. Kişi uykudayken bacakları sürekli kıpırdar haldedir ve bu durum bazılarında uyku boyunca devam eder. Nadir olarak ise bazı kişilerin kolları da hareket halindedir. Huzursuz bacak sendromu, kişinin uykudan aldığı verimi düşürerek uyku kalitesini doğrudan etkiler. Bacakları sürekli hareket ettirme dürtüsü kişinin psikolojik açıdan huzurunu kaçırır. Bu sebeplerden uzman bir nörologa danışmak ve tedavi yöntemlerine başvurmak oldukça büyük önem taşır. En etkili ve yaygın tedavi yöntemleri arasında yaşam tarzını daha sağlıklı hale getirmek ve vitamin eksikliklerini gidermek yer alır. İstenen sonuç alınamadığında ise doktorun önerdiği ilaçları düzenli kullanmak gerekir. Genellikle önerilen ilaçlar bacaklardaki hareket isteğini azaltmaya yönelik kas gevşetici içeriğe sahip ilaçlardır. Bu ilaçların yan etkilerinden ötürü doktor gözetiminde kullanılması önem teşkil eder. Bunların dışında direkt müdahale için ılık bir duş almak, bacak bölgesine masaj yapmak da kaslara iyi gelecektir. Uyunan ortamın uyku için ideal olmasına özen gösterilmeli, kullanılan yatak ve uyku ürünleri kişiye uygun olmalıdır. Sabahları yorgun uyanmamak, dinç kalmak ve sağlıklı bir hayat geçirmek için uykudan alınan verimin düşmemesi gerekir. Huzursuz bacak sendromunun tedavisinde bu noktalar dikkate alınmalı ve uyku düzeninin sağlıklı olmasına ve kaliteli uyku ürünleri (visco yatak, visco yastık vb) kullanımına özen gösterilmelidir. Aksi takdirde sabahları yorgun uyanma, hayat kalitesinin düşmesi gibi daha pek çok sorun ortaya çıkabilir!

Bloga dön