İnsomnia (Uykusuzluk) Nedir?

İnsomnia (Uykusuzluk) Nedir?

İnsomnia, halk arasında uykusuzluk olarak da bilinen kişinin uykuya dalıp uykuda kalmasını oldukça zorlaştıran uyku bozukluklarından biridir. Bir kişinin alması gereken uyku süresi kişinin yaşına, yaşam tarzına, fiziksel ve psikolojik sağlığına vb. pek çok etkene bağlıdır. Uzmanlara göre yetişkin bir insanın zinde olabilmesi için uyuması gereken süre 6-8 saat aralığındadır. İnsomniadan muzdarip olan kişiler yeterli uyuyamadığı için kronik yorgunluk yaşar. Strese bağlı uykusuzluk problemi, alınacak bazı önlemler ve değişikliklerle çözülürken insomniada daha ciddi tedavi yöntemleri gerekebilmektedir!

İnsomnia Belirtileri ve Nedenleri

Herkes hayatın belli bir döneminde uykusuzluk yaşayabilir. Bu dönemler, kişinin hayat kalitesini olumsuz manada etkileyerek çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. İnsomnia daha ileri düzey bir uyku bozukluğudur ve en yaygın belirtileri arasında gece sık sık uyanmak yer alır. Kişi, uykuya geçişte zorlanır ve uzun müddet uyuyamaz. Uyunsa dahi çok erken uyanma durumu gözlemlenebilir. Gece uykusu sonrası dinç hissetmekten ziyade yorgun ve uykulu bir hâl ortaya çıkar. Günlük işlerde odaklanma problemi, bir şeyleri hatırlamakta güçlük gibi sorunlar belirginleşebilir. Art arda sakarlık ve kazalar yaşanabilir. Bunlar kişide sinir, endişe, anksiyete yaratabilir ve depresyon tetiklenebilir! İnsomnia, hayat tarzıyla yakından ilişkili bir uyku bozukluğudur. Bundan ötürü uykusuzluğa sebep olan faktörlere odaklanılmalı ve bunlar ortadan kaldırılmalıdır.

İş, okul, aile hayatındaki birtakım olumsuzluklar gece zihni fazlaca meşgul ederek uykuya geçişte zorluğa yol açabilir. İş düzeninde vardiyalı çalışma, sık sık iş saatlerinin değişmesi, uyku düzeninin yanlış olması gibi etkenlerde insomniaya neden olabilir. Özellikle günümüzde pek çok kişide rastlanan sosyal medya bağımlılığı, geceleri telefon, tablet gibi elektronik cihazlarla fazla meşgul olma hormonların düzenli çalışmasını engeller. Beslenme düzeni, kişinin uyuduğu oda ve kullandığı uyku ürünleri de uyku sağlığında önemli kriterlerdir. Yapılan araştırmalarda kullanılan bazı ilaçların da uykusuzluğa neden olduğu saptanmıştır. Çok fazla bilinçsiz ilaç kullanmak bu noktada son derece zararlıdır. Doktor kontrolü dışında ilaç kullanılmaması gerekir. Uyarıcı etkiye sahip kafeinli içeceklerin aşırı tüketimi insomniayı daha da olumsuz etkiler. Günde 2-3 fincan çay, kahve yeterli bir ölçüdür.

Teşhis ve Tedavinin Önemi

İnsomnianın giderilmesi sağlıklı bir uykuya erişmek için oldukça önem teşkil eder. Kişinin sağlıklı bir hayat düzenine sahip olması beslenme, uyku gibi hayati ihtiyaçlarını doğal şekilde karşılaması gerekir. Pasif bir hayat biyolojik olarak kişiyi olumsuz etkiler. Aktif bir yaşam ve hafif egzersizler daha iyi bir uykuya yardımcıdır. İnsomnia teşhisinde durumun nedeni bilinmiyorsa tıbbi bir muayene yapılabilir. Doktor kontrolünde uyku alışkanlıklarının gözden geçirilmesi de faydalı olacaktır. Uyku merkezlerinde polisomnografi denilen uyku testlerine girmek de daha detaylı bir tedavi için iyi olabilir! Gece boyu bu merkezlerde incelenen kişinin beyin dalgaları, kalp atışı, vücudundaki hareketler izlenerek kaydedilir. İleri düzey insomnia hastalarında bu tedavi tercih edilir.

Sağlıklı uyku sağlıklı bir hayat için ön koşullardandır. Bu sebeple uyku düzenini olumsuz etkileyen etkilerden uzak durmak ve kaliteli uyku ürünleri (visco yatak, visco yastık vb) kullanmak hayat kalitenize katkı sağlar. Kaliteli uyku ürünleri sunma noktasında iddialıyız! Ürünlerimizi aşağıdaki link üzerinden inceleyebilirsiniz:

https://www.morphosleep.com/collections

Bloga dön