Jetlag Nedir? Uyku Düzenini Nasıl Etkiler?

Jetlag Nedir? Uyku Düzenini Nasıl Etkiler?

Jet lag, genellikle seyahatler sonrasında vücudun biyolojik saatinin gidilen yerin saatiyle uyuşmaması sonucu ortaya çıkan durumdur. Dilimize İngilizce’den geçen bu terim hızlı uçak ve gecikme kelimelerine karşılık gelir. Özellikle kısa zaman diliminde pek çok saat dilimi değiştirmek vücudun dengesinin bozulmasına sebep olabilir! Uzun uçuşlar sonrasında kişi bulunduğu yere adapte olamakta zorluk çekebilir ve bu durum psikolojik ve fiziksel açıdan olumsuzluklara yol açabilir. Jet lag, çoğunlukla doğudan batıya veya batıdan doğuya sık sık gitmek durumunda olan havayolu pilotları, kabin görevlilerinde ve havayolu ile seyehat edenlerin yaşadığı bir durumdur. Vücut saati dengesini bozan bu durum uyku bozukluklarının oluşumunda oldukça etkilidir!

Jetlag Uyku İlişkisi

Uyku döngüsünün düzenli olması hayat kalitesini doğrudan veya dolaylı etkiler. Bu yüzden sağlıklı bir zihin ve beden için uyku kalitesine dikkat edilmesi gerekir. Uykudan alınan verim kişinin gün içindeki enerjisine yansır. Kişi jet lag olduğunda vücudu biyolojik olarak bulunduğu yere adapte olmakta zorlanır. Yapılan araştırmalarda özellikle yaş arttıkça jet lag olma durumunun arttığı saptanmıştır. Genç bireylerin ise biyolojik değişimlere daha hızlı adapte olduğu sonucuna varılmıştır. Vücut rutinini bozan jet lag, kişinin uyku ve beslenme dengesini alt üst edebilir! Geçici uyku bozukluklarına yol açarak gündüz-gece algısını zedeleyebilir. Jet lag, geçici bir durumdur ancak uyku sağlığını olumsuz etkilediği için belli başlı önlemler almakta fayda vardır! Çünkü vücudun biyolojik saati, ne zaman uyuyup ne zaman uyanacağını kestiremez bu durumda çeşitli rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Şiddetli bağ ağrısı, yorgunluk ve halsizlik, uyanamama, zinde hissetmeme, odaklanma problemleri, ruh hali dengesizliği en yaygın jet lag belirtileri arasında yer alır. Jet-lag, her ne kadar tehlikeye yol açmasa da kişi uykusuz ve zihinsel açıdan yorgunsa dikkat gerektirecek işler yapmaktan kaçınmalıdır!

Jet-Lag Nasıl Geçer?

Jetlag, genellikle kendiliğinden geçen bir durumdur. Sadece vücudun gidilen yere uyum sağlaması için belirli bir süre geçmesi gerekir. Bu süre genellikle 1-2 gündür. Jet lag etkilerini en aza indirgemek için bazı önlemler almak mantıklı olacaktır. Eğer doğuya seyahat edilecekse gitmeden evvel her gece birer saat önce yatılabilir. Batıya gidilecekse her gece birer saat geç yatılabilir. Böylece vücudun biyolojik saati gidilen yere daha kolay adapte olabilir. Özellikle uçuş sırasında bol su içmek oldukça önemlidir. Uzmanlar uzun uçuşlar öncesinde kafein ve alkolün olumsuz etki oluşturacağının da altını çizerler! Yolculuk öncesi iyice dinlenmek, uykusuz kalmamak çok önemlidir. Jet lag birkaç gün içinde kendiliğinden geçmez ve aşırı uykusuzluk gibi durumlar ortaya çıkarsa uzman önerisinde uygun ilaçlar alınabilir. Güneş ışığı vücudun çalışmasını doğrudan etkilediği için gidilen yerde güneş ışığı varken uyumamaya çalışmak çok önemlidir. Bu önlemleri uygulayarak jet lag etkilerini hafifletmek mümkündür!

Jetlag sürecini olabildiğince hızlı bir şekilde atlatarak kaliteli ve sağlıklı bir uyku için kalteli uyku ürünleri tercih etmeniz size avantaj sağlayacaktır. Bu noktada Morpho Sleep'in sunduğu eşsiz visco yataklara, visco yastıklara ve uyku ürünlerine göz atmayı unutmayın!

https://www.morphosleep.com/collections

Bloga dön