Melatonin Hormonu Eksikliğinin Uykuya Etkisi

Melatonin Hormonu Eksikliğinin Uykuya Etkisi

İnsan vücudunda doğal olarak bulunan melatonin hormonu; uyku ritminin düzenlenmesi, hücre yenilenmesi, vücuttaki ısının ayarlanması gibi süreçlerde önemli rol oynar. Melatonin hormonu özellikle karanlıkta salgılanan bir hormondur. Uyku döngüsünde etkili olup biyolojik saatin düzenlenmesinde işlev görür. Kaliteli bir uyku için bu hormonun doğru şekilde salgılanması büyük önem taşır. Yapılan araştırmalarda uyku bozukluğu yaşayan kişilerin melatonin seviyesinin düşük olduğu tespit edilmiştir. Yanlış beslenme ve sağlıksız bir hayat tarzı melatoninin düşmesine yol açarak uyku sorunlarına sebep olur. Uyku düzeninin bozuk olması ise yorgunluk, stres, anksiyete gibi pek çok rahatsızlığa davetiye çıkarabilir!

Sağlıklı Uykuda Melatonin Hormonu Etkisi

Kaliteli bir hayat tarzına sahip olmak için özellikle uyku ve beslenme düzenlerine dikkat edilmelidir. Sağlıklı bir uyku için vücuttaki hormonların düzenli bir şekilde salgılanması gerekir. Vücuttaki biyolojik saati ve uyku ritmini ayarlayan melatonin hormonu, aynı zamanda hücrelerin yenilenmesi, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde de etkilidir. Uyku hormonu olarak da bilinen bu hormon geceleri salgılanır. Genellikle 23.00-05.00 saatleri arasında etkindir. Gece 02.00-04.00 saatleri arasında ise melatonin en yüksek seviyede salgılanır. Derin uykuya geçişte bu saatlerde uyumuş olmak oldukça önemlidir. Melatonin hormonu eksikliği, uyku bozukluklarına yol açabilir. Işıklı ortamda uyumaya çalışmak, uyumadan evvel ağır, yağlı, baharatlı yiyecekler tüketmek, bazı antidepresan ilaçlarının uzun süre kullanmak melatonin hormonunu azaltır! Stresli hayat, aşırı sigara ve alkol kullanımı, düzensiz uyku saatleri vücudun doğal akışını bozarak melatonin hormonunun azalmasına neden olur. Yapılan araştırmalarda melatonin eksikliğinin depresyonu tetiklediği gözlemlenmiştir. Bu hormonun eksikliği hafife alınmamalı gerekli önlemler uzman kontrolünde alınmalıdır.

Vücudun dinlenmesi, gerekli hormonların salgılanması, beynin bilgileri işlemesi için düzenli ve kaliteli bir uyku şarttır. Uykunun konforlu olmasında uyunacak odanın ambiyansı, ideal oda sıcaklığı, ışık dengesi, kullanılan yatak ve diğer uyku ürünleri oldukça önemli kriterlerdendir. Sağlıklı uyku için kişinin kendine uygun ve kaliteli uyku ürünleri (Visco yatak, visco yastık vb.) tercih etmesi gerekir. Uyku esnasında vücudun doğru pozisyonda olması, yatağın vücuda göre şekil alması derin ve kesintisiz bir uyku deneyimi sağlar. Melatonin hormonunun en doğru şekilde salgılanması doğru bir uyku ortamıyla mümkündür. Sağlıklı uykuya dair her şeyi merkeze alıp ürünlerini üstün teknolojiyle tasarlayan Morpho Sleep’in Visco yatak modellerini aşağıdaki linkten inceleyebilirsiniz!

https://www.morphosleep.com/collections

Bloga dön