Rüya Uyku İlişkisi

Rüya Uyku İlişkisi

Hayatın üçte biri uykuda geçerken bu esnada sayısız rüyanın görüldüğü bilinen bir gerçektir. Uykunun REM evresinde görülen rüyada görsel, işitsel algılar ve duygular mevcuttur. Tarih boyunca merak konusu olan rüyalara çeşitli inanışlar, tahminler ve gizemler yüklenmiştir. Uyku sırasında rüyadayken göz hareketleri hızlanır, bazen kendi kendine konuşma gibi durumlar da yaşanabilir. Rüya Arapça “görmek” anlamına gelmekte ve psikolojik açıdan bilinçaltının yansıması olarak kabul görmektedir.

REM Uykusunda Rüya Görmek

Uykunun evlerinden olan ve uykuya daldıktan yaklaşık 1-1,5 saat sonra başlayan REM uykusunda kalp atışı hızlanır, beyindeki zihinsel hareketlilik de artar. Kişinin derin uykuda olduğu bu dönem yaklaşık 2 saat sürer. Bu evrede görülen rüyalar beyinde kaygı, korku, heyecan gibi duyguların yoğun şekilde yaşanmasına sebep olur.

Araştırmalara göre tüm yaşam boyunca yaklaşık 6 yıl rüya görüldüğü saptanmıştır! Uzmanlar bu evrede görülen rüyaların daha güçlü hissedildiğini belirtirler. Uykunun bu safhasında uyandırılan kişilerin çoğu rüyayı hatırladıklarını ve rüyanın etkisinden kolaylıkla çıkamadıklarını ifade etmişlerdir. REM dışı görülen rüyalarda bu oran daha azdır. Çok sık veya çok az rüya görmenin net bir sebebi bulunmamakla beraber; sık rüya görenlerin uyku kalitesinin azalmasından muzdarip olduğu bilinmektedir.

Rüyalar Uyku Kalitesini Ne Açıdan Etkiler?

Yapılan uyku çalışmalarında rüya görülen evrede bilişsel ve fizyolojik faaliyetlerdeki artış oldukça dikkat çekmiştir. REM evresinde görülen rüyalar uyku sonrası daha çok hatırlanmakta bu durum da belleği ekilemektedir. Bu noktada REM evresindeki rüyalar, bazı anıları ve yaşantıları unuttururken bazılarını ise daha iyi hatırlamaya sebep olur. İnsan hafızasının kaydettiği bilgilerin rüyada ortaya çıkması yaygın olarak görülür. Yoruma açık olan rüyalar bu konuda çalışan kişilerce farklı yorumlansa da esasında rüya görmek bilimsel bir temele dayanır. Mantıklı veya saçma rüyalar görmek olağan bir durumdur. Normal sıklıkta rüya gören bir kişi, uykunun tüm evrelerinden sağlıklı bir şekilde geçtiği için uyku kalitesi de yüksek demektir!

Doğal malzemelerden üretilen Morpho Sleep yatakları konforlu bir uyku deneyimi sunar. Her vücut tipine ve uyku şekline uygun Morpho visco yataklarla sağlıklı bir uyku mümkün! Siz de kendinizi kaliteli uykuyla ödüllendirmek için Morpho Sleep uyku ürünlerini buradan inceleyebilirsiniz!

Bloga dön