Uyku Evreleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Uyku Evreleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bedensel ve ruhsal sağlığımız açısından uykunun yeri oldukça önemlidir. Uzmanlara göre yetişkin bir insanın günde ortalama 7-8 saatlik kaliteli bir uykuya ihtiyacı vardır. Güne enerjik ve dinlenmiş bir şekilde başlamak için yeterli ve kaliteli uykunun bazı detaylarının bilinip bunların uygulanması sağlık açısından faydalı olacaktır! Uyku esnasında geçirilen 5 evre uykunun detaylarına dair bilgiler vermektedir. Bu evrelerden geçerken vücutta birtakım değişiklikler meydana gelir. Bu evrelerin sağlıklı bir şekilde geçmesi iyi uykuyla bağlantılıdır.

NON-REM UYKUSU:

İlk evre olan non-rem uykususunda zihin ve bilinç hafif uykudadır. Bu evre kendi içinde N1, N2, N3, N4 olmak üzere dört evreye ayırılır. İlk iki evre daha hafif uykuyken; son iki evrede derin uyku hâli yaşanır. Bu evrede göz hareketleri oldukça yavaştır, kalp ve nefes hızı düşer. Beyin aktiviteleri de yavaşlar. Halk arasında uyuklama hâli olarak da adlandırılan bu evrede görülen rüyalar genellikle hatırlanmaz!

BİRİNCİ EVRE:

Uykuya tam olarak geçişin yaşandığı evredir. Bu evrede kaslardaki hareketler oldukça yavaşlar ve kaslar gevşer. Uyku oldukça yüzeyseldir bu açıdan bilinç, uyarıcılara karşı hassastır ve kolay uyanma olasılığı yüksektir. Uyku evreleri arasında en kısa süren aşama bu evrede gerçekleşir.

İKİNCİ EVRE:

Araştırmalara göre uykunun yarısının bu evrede yaşandığı söylenmektedir. Birinci evrede yavaşlayan göz hareketleri daha da yavaşlayarak durma noktasına gelir. Vücut ısısı daha da düşer, beyinde bazı dalgalar yayılmaya başlar. Bu evre genel olarak uyku süresinin %45-55 ‘ini oluşturur. Bu evrenin yaklaşık 20 dakika sürdüğü bilinmektedir.

ÜÇÜNCÜ EVRE:

Uykunun en derin şekilde yaşandığı bu evrede uyuyan kişiyi aniden uyandırmamak faydalı olacaktır. Beden bu evrede kendini onarmaya ve yenilemeye başlar bu bakımdan oldukça önemlidir. Bağışıklık sistemi, hücre yenilenmeleri ve büyümeleri de bu evrede gerçekleşir. Üçüncü evre, genel uyku süresinin %20-25’ini oluşturur. Fiziksel gelişim açısından son derece önemli bir evredir.

DÖRDÜNCÜ EVRE:

Bu evre rüya evresi olarak da bilinmektedir. Diğer evrelerde yavaşlamış olan göz hareketleri bu evrede rüyanın etkisiyle hızlanmaya başlar. Uzmanlara göre bu evrede zihinsel bakımdan hafıza yenilenmesi gibi faaliyetlerin gerçekleştiği belirtilmektedir. Ayrıca büyüme hormonları da bu evrede salgılanmaktadır.

BEŞİNCİ EVRE:

Uyku evrelerinin sonu olan bu evre rem uykusu olarak adlandırılır. Beynin oldukça aktif olduğu rem uykusunda beyin, güne kendini hazırlamak için yoğun şekilde çalışır. Ayrıca vücut bu evrede kendini bir nevi kitler ve geçici bir uyku felci durumu gözlemlenebilir. Bu evrede olan kişiyi uyandırmamak gerekir eğer uyandırılırsa gerginlik ve sinirlilik hâli görülebilir.

Bu evrelerin sağlıklı şekilde yaşanması için uyku kalitesini artıran şeyleri günlük yaşamda rutin hâline getirmek gerekir. Sağlıklı beslenmek, hafif de olsa egzersiz yapmak, alkolden uzak durmak uykunun kalitesini artıracaktır. İyi uyku iyi yaşamdır. Yatak odasının iyi havalandırılmış olması, kişinin kendine uygun uyku ürünleri tercih etmesi iyi bir uykuyu doğrudan etkileyeceğinden bunlara oldukça dikkat edilmelidir!

Vücudu en sağlıklı şekilde kavrayan visco ortopedik yataklarıyla kaliteli bir uyku isteyenler için üretilen Morpho Sleep yeni nesil uyku ürünlerini bu linkte bulabilirsiniz:

https://www.morphosleep.com/collections

Bloga dön