Uyku-Kilo İlişkisi

Uyku-Kilo İlişkisi

Sağlıklı bir yaşam sürmenin anahtarlarından olan kaliteli uyku, günlük yaşamı doğrudan veya dolaylı etkilemektedir. Gün içerisindeki enerjinin sürekliliği için yeterli ve sağlıklı bir uyku şarttır diyebiliriz. Uykunun kalitesini etkileyen pek çok etken mevcuttur (Yatak, uyku ekipmanları vb.). Bu etkenlerden biri insan sağlığıyla doğrudan ilişkili olan kilodur. Kişinin kilosu günlük verimden uykuya kadar hayatını birçok alanda etkiler!

İdeal Kilo Nedir?

Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı’nın kabul ettiği beden kitle indeksi, kişinin ideal kilosunu saptanmasında kullanılmaktadır. Bu indekse göre kişinin kilosu boyunun karesine bölünür ve çıkan sonuçtaki değer kilonun ideal olup olmadığı hakkında bilgi verir. Çıkan rakam 16’dan küçükse anoreksi, 16.5-18.5 arasındaysa zayıf, 18.5-25 arasındaysa ise ideal kilo olarak kabul edilir. 25-30 arası kilolu, 30-35 arası 1. sınıf orta obezite, 35-40 arası 2. sınıf yüksek obezite, 40’tan büyük ise morbid veya masif obezitedir. Kilonun en tehlikeli boyutu olan morbid obezitede hastalıklara bağlı olarak yaşam süresi kısalır, önlem alınmadığı takdirde ölümcül sonuçlar meydana gelebilir. İdeal kiloyu saptamada bir diğer yol da kişinin bel çevresinin ölçülmesidir. Bel çevresi genişliği kadınlarda 80, erkeklerde ise 102 cm’yi geçmemelidir!

Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de her 3 kişiden 1’inin obez olduğu saptanmıştır. Kilonun toplumsal ve kültürel bağlarla ilişkisi göz önüne alındığında beslenme alışkanlıkları bu noktada büyük rol oynamaktadır. Çocukluktan itibaren kazanılan beslenme alışkanlıklarının sağlıklı olmasına çok dikkat edilmelidir. Aşırı kilo riskini en aza indirgemede ebeveynlere ve çocukların zamanlarının büyük kısmını geçirdiği okullara büyük görevler düşmektedir.

Aşırı yağlı ve tuzlu yiyecekler, kızartmalar, fast-food gıdalar, asitli içecekler tüketilmemesi gereken besinler arasındadır. Bu tarz sağlıksız gıdaların uzun süre tüketilmesi sonucu diyabet, tansiyon, kalp hastalığı gibi birçok ciddi hastalık ortaya çıkmaktadır. Aşırı kilo hareketi yavaşlatır, uyku kalitesini düşürür! Besin değeri yüksek, evde pişmiş yiyecekleri tüketmek; bol su içmek ideal kiloya erişmede etkili yollardandır.

Sağlıklı Uyku İçin Sağlıklı Kilo!

Uzmanlara göre yetişkin bir bireyin ideal uyku süresi 7 saat civarında olmalıdır. Bu saatin çok altında veya çok üstündeki uyku süresi sağlığı olumsuz yönde etkiler. Yetersiz ve kalitesiz uykuya sahip kişilerde doyma sinyalini vücuda gönderen leptin hormonunun seviyesinin düştüğü gözlemlenmiştir. Açlık hissini kontrol eden bu hormonun düzgün bir şekilde çalışması uyku-kilo ilişkisine bağlıdır. Akşam geç saatlerde ağır ve yağlı yiyecekler tüketmek, aşırı kafein ve alkol almak uyku kalitesini düşürür. Böylelikle bu hormon tam olarak görevini yerine getiremez. Aynı zamanda uykusuzluk strese ve halsizliğe neden olur. Bunun sonucunda ise kortizon hormonunun seviyesi yükselir ve aşırı iştah artışı gözlemlenebilir! Fazla kilo uyku sırasında nefes alıp verme dengesini bozarak uyku apnesine davetiye çıkarabilir. Uyku-kilo ilişkisinin sağlıklı olabilmesi için ideal kiloda olunmalı ve yeterli sürelerde uyunmalıdır.

Modern uyku ekipmanlarının uykunuza olumlu etkisini görmek için Morpho Sleep visco yataklarını mutlaka incelemelisiniz.

Bloga dön