Uyku Meditasyonu Nedir?

Uyku Meditasyonu Nedir?

Modern hayatın getirdiği yoğunluk, ses, görüntü ve ışık kirliliği, aşırı dijitalleşme gibi durumlar sonucu pek çok alışkanlıkta değişim meydana gelmiştir. Sağlıklı bir hayatın olmazsa olmazı olan uykunun da bu değişimlerden etkilendiği görülmektedir. Yeni alışkanlıklarla beraber uyku alışkanlıkları da kişiden kişiye değişiklik gösterir.

 

Gece uykusunun kalitesizleşerek aksaması ve bölünmesi sonucu gün içindeki performans azalır hâle gelmiştir. Yoğun, stresli iş hayatı ve özel hayat sağlıklı uyku kavramını zedelemiştir. Toplumda uykusuzluğun gittikçe yaygınlaşması ve uyku problemlerinin baş göstermesiyle çeşitli tedavi yöntemleri ortaya çıkmıştır. Uyku meditasyonu da bunlardan biridir. Daha iyi bir uyku için uygulanan uyku meditasyonunda amaç gevşeyerek stresi azalmaktır.

Uyku Meditasyonu Uykuyu Nasıl Etkiler?

Stres, anksiyete, psikolojik sağlık sorunları gibi durumların uyku problemlerinin ortaya çıkmasında etkili olduğu bilinmektedir. Endişe ve kaygı oluşturan düşüncelerden uzaklaşma adına gece yatmadan evvel uyku meditasyonu yapmak oldukça fayda sağlayacaktır! Rahat kıyafetlerle, rahat bir ortamda dış etkenlerden soyutlanarak zihni boşaltmayı amaçlayan uyku meditasyonu uykuya geçişi kolaylaştırır. Araştırmalarda düzenli yapılan uyku meditasyonunun uyku kalitesi üzerinde olumlu etkileri olduğu saptanmıştır. Meditasyon sayesinde vücuda enerji, zihne mutluluk ve huzur katılır. Böylelikle negatif enerjiden uzaklaşılmış olur!

Uyku meditasyonunu ister kendi başınıza ister bir sesli rehber yardımıyla yapabilirsiniz. Yatak odasında rahat edeceğiniz bir alanda veya yatağınızda bu meditasyon yapılabilir. Sesli rehber eşliğinde uyku meditasyonu yapmak için çeşitli uygulamalardan yardım alabilirsiniz. Meditasyon öncesi yatak odasının iyi havalandırılmış olması gerekir. Odanın dingin bir ambiyansa sahip olması uykunun kalitesini artıracaktır. Yatak ve uyku ürünlerinin kişiye uygun olması iyi uyku noktasında son derece önemlidir. Hem uykuya dalma hem de kesintisiz uykuyu sürdürme açısından uyku meditasyonu faydalı bir yöntem diyebiliriz. Uzmanlar meditasyon yaptıkça beynin olumlu anlamda etkilendiğinin altını çiziyorlar!

Uyku Meditasyonunun Teknikleri

Zihni doğru ve pozitif düşüncelere yönlendiren uyku meditasyonu uykuyu sağlıklı hâle getirir. Uzmanlar, özellikle uyku apnesi, uykusuzluk gibi problemler yaşayanlara ek tedavi olarak uyku meditasyonu önermektedir. Yatmadan evvel ayrılacak 10-15 dakikalık vakit rahat bir uykuya zemin hazırlayacaktır.

Korku, kaygı, endişe, huzursuzluk gibi olumsuz düşünceleri azaltan uyku meditasyonunun doğru şekilde yapılabilmesi için bazı adımlar mevcuttur. Farkındalığı artırmak için nefes egzersizleriyle başlamak önemlidir. Nefes hızını ayarlayarak sakinleşmek ve zihni yavaşlatmak önceliktir! Meditasyon başlangıcında odaklanmak büyük önem taşır, vücudun sakinleşmesi için nefes egzersizi kısmı doğru şekilde uygulanmalıdır. İkinci olarak ise kişinin kendini mutlu ve huzurlu hissedeceği bir yerde hayal etmelidir. Hayal edilen yeri görsel olarak hafızada canlı tutmak oldukça önemlidir. Kişinin kendine olan öz saygısını, benliğini anlamaya çalışması uyku meditasyonunda kilit noktadır. Uykuya doğal, sağlıklı bir geçişin olması için meditasyonda âna ve uykuya odaklanılmalıdır. Derin uykuya geçişi kolaylaştıran uyku meditasyonu hem mutluluk seviyesini artırır hem de olumsuz düşünceleri azaltır. Teknikleri doğru şekilde uygulayarak rahat ve konforlu uykunun tadını çıkarmak mümkün!

Doğal malzemelerden üretilen Morpho Sleep yatakları kişiye konforlu bir uyku deneyimi sunar. Her vücut tipine ve uyku şekline uygun Morpho visco yataklarla sağlıklı bir uyku mümkün! Biyolojik ritmi bozmadan kendinizi kaliteli uykuyla ödüllendirmek için Morpho Sleep uyku ürünlerini buradan inceleyebilirsiniz!

 

Bloga dön