Zihinsel ve bedensel dinçlik gün içinde yapılacak aktiviteleri doğrudan etkiler. Zinde bir zihne ulaşmak da yeterli ve iyi bir uykudan geçer. Bazı püf noktalarla iyi bir uykuyu yakalamak mümkündür. Bu noktalardan biri de doğru uyku pozisyonunu saptamaktır. Sabahları uyanıldığında boyun, sırt, eklem ağrısı gibi şikayetler mevcutsa yanlış uyku pozisyonunda uyunuyor olabilir. Kişinin fiziksel özelliklerine uygun şekilde yatak seçilmiş olsa dahi yanlış uyku pozisyonu uyku kalitesini düşürebilir. Çocukluk döneminden başlayan uyku pozisyonları ilerleyen yıllarda alışkanlık hâline gelebilir. Yıllarca benimsenen uyku pozisyonunun kişiye uygun olup olmadığını anlamak için sabah uyanıldığında uykudan alınan verime bakmak faydalı olacaktır. Yatağa ilk girildiğinde alınan pozisyon genellikle uykuya dalmada alışkanlık hâline getirilen pozisyondur. Uykunun kalitesi üzerinde uyunan pozisyonun etkisi oldukça önemlidir. Bu sebeplerden iyi bir uyku için kendinizi en rahat hissedeceğiniz uyku pozisyonunu bulmanızda fayda var!
Yüzüstü ve Sırtüstü Uyumanın Uykuya Etkisi
Araştırmalara göre insanların büyük kısmının yüzüstü uyumaya meyilli olduğu saptanmıştır. Yüzüstü uyumayı alışkanlık hâline getirenlerin bu uyku pozisyonundan vazgeçmeleri zor gibi gözükebilir. Ancak yüzüstü uyumak bazı sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilir. Yüzüstü uykuda hem boyun hem de omurgalar olması gereken pozisyonda olmadığı için iskelet sistemi bundan dolayı zarar görebilir. Normal şartlar altında uykuda vücudun düz bir hâlde konumlanması gerekirken yüzüstü uykuda bunun zıddı bir şekil ortaya çıkar. Ayrıca uyku boyunca mide ve karın bölgesine baskı uygulanacağı için sabah uyanıldığında bu bölgelerde ağrı görülmesi muhtemeldir. Yüzüstü uykuda baş sağa veya sola doğru olmaması gereken bir pozisyonda olduğu için gün içinde bu bölgelerde kramplar ve ağrılar da görülebilir. Yüzüstü uyumak uyku sağlığı açısından pek de iyi bir uyku pozisyonu değildir. Bu sebeplerden daha kaliteli ve yeterli bir uyku için doğru uyku pozisyonuna dikkat edilmesi gerekir.
Uyku pozisyonlarından bir diğeri olan sırtüstü uyumak aslında vücudun aldığı şekil itibariyle en doğru uyku pozisyonlarındandır. Sırtüstü uykuda baş, boyun ve omurga bir bütünlük içinde olur. Yüzüstü uykunun aksine bu pozisyonda baş bölgesine baskı olmayacağı için gün içinde ağrı sorunuyla da karşılaşılmaz. Bu pozisyon en uygun yatak ve yastıkla desteklendiğinde uykuyu daha da verimli hâle getirecektir. Ayrıca sırtüstü uyuyanlar için en uygunu visco yatak, hybrid yatak ve lateks yataklardır. Bu yataklar sayesinde kişinin vücut ağırlığı eşit bir şekilde dağılır. Kişiye uygun uyku pozisyonu seçildiği takdirde de uyku kalitesi ikiye katlanmış olur. Bunların haricinde ise bazı özel durumlarda sırtüstü uyumak önerilmez. Hamilelerin, sırt ağrısı çekenlerin, uyku apnesi olanların sırtüstü uyuması sakınca yaratabilir bu konuya da dikkat edilmesi gerekir.
Yan ve Cenin Pozisyonunda Uyumanın Uykuya Etkisi
Yüzüstü ve sırtüstü yatmak gibi yan yatmanın da bazı olumlu-olumsuz yanları vardır. Yan yatmak pek çok insanın tercih ettiği uyku pozisyonlarından biridir. Rahatlatıcı etkisi bulunan bu uyku pozisyonunda omurga aldığı şekilden dolayı ekstra uzar. Yan yatma pozisyonunda uyku boyunca basınç kalça ve omuz bölgesinde yoğunlaşır. Bu pozisyonda uyuyan kişiler standart yaylı yataklar yerine visco ve lateks yatakları tercih etmelidirler. Visco ve lateks yataklar, vücudu tam sarıp ağırlığı eşit bir şekilde dağıtacağı için bu pozisyonda uyuyanların sıkıntı yaşamalarını engeller. Horlama problemi olanlara yan yatarak uyumaları tavsiye edilir. Yan yatarak uyumanın bazı handikapları da vardır. Bu pozisyonda cilt uyku boyunca yastıkla temasta olduğu için cilt problemleri görülebilir. Bu yüzden yastık ve yastık kılıflarının hijyenine ekstra özen gösterilmelidir.
Cenin pozisyonu olarak bilinen bacakları karna çekerek yatma da oldukça yaygın bir pozisyondur. Anne karnındaki pozisyon olarak bilinen ve içgüdüsel özellik taşıyan bu pozisyonda sola doğru yatmak daha doğru olacaktır. Çünkü sola doğru yatıldığında organlara yapılan baskı daha da azalacaktır. Bu uyku pozisyonunda bir diğer önemli nokta ise bacakları bedene fazla yapıştırmamaktır. Bacaklar çok fazla bedene doğru çekilirse kasılma oluşabilir bu da uyku kalitesini düşürür. Kaliteli ve yeterli uyku için kişi kendine en uygun uyku pozisyonunu saptamalıdır. Böylelikle uykudan istenen verim de alınmış olacaktır.
Yüksek hava geçirgenlik özelliğine sahip, vücudu en sağlıklı şekilde kavrayan ortopedik yataklarıyla kaliteli bir uyku isteyen herkes için Morpho Sleep en iyisini sunuyor!