Uyku Pozisyonuna Göre Yatak Seçimi

Uyku Pozisyonuna Göre Yatak Seçimi

Yeni güne dinlenmiş ve enerjik başlayabilmemiz için, gece boyunca nasıl uyuduğumuz en önemli etkenlerden biridir. Herkesin rahat ettiği ve tercih ettiği uyku pozisyonu farklıdır. Uyku pozisyonunuza en uygun yatağı seçmek sağlıklı ve konforlu bir uyku sağlar. Uyku alışkanlıklarınıza göre bir yatak tercih ettiğinizde, yanlış uyku pozisyonundan kaynaklı vücut ağrılarını önlemiş olursunuz.

Uyku Pozisyonuna Göre Yatak Nasıl Seçilir?

Uyku pozisyonlarımız kendi tercihimiz değildir, tamamen istem dışı gerçekleşir ve vücudun kendi alışkanlıkları sonunda belirlenir. En yaygın şekilde görülen uyku pozisyonları; sırt üstü yatmak, yüz üstü yatmak ve yan yatmaktır. Gece boyunca farklı pozisyonlarda uyusak da, en sık kullandığımız pozisyon yatağa ilk yattığımızdaki pozisyondur. Bu pozisyonu dikkate alarak, kendiniz için en doğru yatağı seçebilirsiniz.

Yüz Üstü Yatanlar için Uygun Yataklar

Yüz üstü uyku pozisyonunda, omurganın nötral pozisyonu bozulur, karın bölgesi sürekli yatağa baskı yapar. Bu da kasların devamlı olarak gerilmesine neden olur, eklem ve kas ağrıları oluşabilir. Aynı zamanda baş yana çevrildiği için boyun ağrıları da görülebilir. Genel hatlarıyla, uzun süre yüz üstü uyumak tehlikelidir ve hasarlara yol açabilir, nefes darlığı sorunu olan kişiler için de dezavantajdır. Yüz üstü uyuma alışkanlığının zararlarını minimuma indirmek için, vücudu destekleyen özellikteki lateks yataklar önerilmektedir. Lateks yataklar, rahat hareket imkanı tanıdığı için uyku esnasında kişinin en doğal pozisyonunu almasını sağlar ve omurganın yanlış pozisyonda olmasını engeller. Ayrıca, doğal malzemeler kullanılarak üretilen lateks yatakların sürekli hava alan bir yapıları vardır. Yüz üstü pozisyonda yüz kısmı sürekli yatağa dönük olduğu için, yatağın hava alan bir yapısının olması önemli bir avantajdır.

Sırt Üstü Yatanlar için Uygun Yataklar

Sırt üstü uyku pozisyonu, en yaygın şekilde görülen uyku pozisyonudur ve sırt üstü uyuyanlar için daha fazla yatak alternatifi vardır. Sırt üstü yatarken omurganın uzun bir süre doğal pozisyonunu koruması ve düz bir şekilde kalması gerekir. Bu pozisyon için en uygun yataklar; lateks, visco ve hybrid yataklardır. Bu üç yatak türü de omurgayı rahatlatır, vücut ağırlığını eşit şekilde dağıtır ve bel bölgesini destekler. Geleneksel yaylı yataklar sırt ağrısına sebep olabilir.

Yan Yatanlar için Uygun Yataklar

En yaygın şekilde görülen uyku pozisyonlarından bir diğeri de yan yatmaktır. Yan uyku pozisyonunda omurga doğal pozisyonunda uzar ve bu pozisyonun bel ağrılarını hafifletici bir etkisi vardır. Horlama problemi yaşayanlar için de en doğru uyku pozisyonu, yan yatmaktır. Yan yatanlar için önerilen yatak türleri visco ve lateks yataklardır. Vücudu destekleyen ve omurganın doğal duruşunu koruyan visco ve lateks yataklar konforlu bir uyku deneyimi sunarlar. Yan yatan kişiler için geleneksel yaylı yataklar önerilmemektedir. Yan yatış pozisyonunda, basınç omuz ve kalça bölgesinde olduğu için, yaylı yataklar ağrıya sebep olur. Visco ve lateks yataklar ise, vücut ağırlığını dengeli bir şekilde dağıtır ve basıncı en aza indirger.
Doğru uyku pozisyonu ve doğru yatak seçimi tamamen kişiye özeldir. Kendi vücudunuzu, uyku pozisyonunuzu tanımalı, sağlığınız için kendinize en uygun olan yatağı seçmelisiniz.

Uyku pozisyonunuza göre en doğru yatağı seçmek için Morpho Sleep Visco ve Hybrid yatak çeşitlerini inceleyebilirsiniz, hemen tıklayın!
Bloga dön