Sağlıklı, huzurlu bir hayat yaşamanın anahtarlarından biri şüphesiz ki kaliteli ve yeterli uykudur. Uyku esnasında bilincin tümü veya bir bölümü dış uyarıcılara karşı pasif hâle gelir. Kişi, uykudayken tepki gücü azalır. Bu esnada dinlenme ve yenilenme hâli oluşur diyebiliriz. Bir kişi gün içinde ister az aktiviteli ister çok aktiviteli işlerde bulunsun kaliteli ve yeterli bir uyku uyumamışsa bu durum kişinin gün içindeki psikolojik ve fizyolojik durumunu etkiler. Yapılan çalışmalara göre bir kişinin 6 saatten az veya 8 saatten fazla uyumaması önerilir. Bu durum belirli yaş aralıklarına göre değişiklik gösterse de uzmanlara göre ortalama olarak önerilen uyku süresi 7 saattir.
Kaliteli ve Yeterli Uyku İçin Neler Yapılmalıdır ?
Uyku insan hayatında beslenme gibi hayati öneme sahip bir ihtiyaçtır. Hayatın ortalama üçte biri uykuda geçer. Psikolojik açıdan bakıldığında tüm gün aktif bir şekilde çalışan beyin uykuda dinlenir, gün içinde öğrenilen yeni bilgiler uykuda işlenir. Gece uykusunun yanı sıra gün ortası yapılan kısa uykular da zihni dinçleştirir, dikkat ve konsantrasyonu artırır. Önemli olan doğru saat aralıklarında doğru miktarda uyuyabilmektir. Bu yapıldığı taktirde uykudan beklenen verim alınmış olacaktır. Ayrıca zihinsel açıdan uyku sırasında hafıza da kendini kategorize eder, kısa ve uzun süreli bellek yenilenir. İyi bir uyku hafızayı tazeler, öğrenmeyi kolaylaştırır, çalışma gücünü arttırır.
Uyku ve Stres Birbirini Nasıl Etkiler ?
Vücudun sistemleri birbirileriyle entegredir. Kaliteli ve yeterli uykuda bağışıklık sistemi yenilenir, açlık hissi dengelenir. Bu denli öneme sahip olan uykuya gereken önem verilmediği zaman maalesef bazı sorunlar baş gösterebilir. Yetersiz ve kalitesiz uykunun yol açacağı sorunlardan biri strestir. Uyku ve stres arasındaki ilişki birbirleriyle bağlantılıdır. Günümüzde değişen koşullar ve ihtiyaçlar sonucunda daha fazla uyarıcıya maruz kalmak kaçınılmaz hâle gelmiştir. Modern yaşantının etkileriyle şehrin kalabalığı, gürültüsü; ses, görüntü kirliliği ve daha pek çok uyarıcı zihni yorar. Günlük yaşantıda bu uyarıcılara ne kadar az maruz kalmak istense de insan çevreden bağımsız yaşayamayacağı için mecburen bu akışa dâhil olmak durumunda kalır. Önemli olan kişinin kendini bu uyarıcılara haddinden fazla maruz bırakmamasıdır. Bu koşullar altında bir koşturmacanın içinde olan kişi, uykusuz kaldığında stres de beraberinde gelir. Uyku ve stres bu bakımlardan iç içedir diyebiliriz.
Stres Uykusuzluğa Yol Açtığında Ortaya Çıkabilecek Sorunlar Nelerdir ?
Günümüzde değişen hayat şartlarına ayak uydurmak için iyi bir uyku kilit noktadır. Dozunda olan stres kişinin yaşantısını olumlu yönde etkilerken uzun süren ve geçmeyen stres beraberinde hem fiziksel hem de zihinsel sağlık problemlerine zemin hazırlayacaktır. Stresin katlanarak artması ise uykuyu etkileyerek uykusuzluğa yol açar ve kişinin direncinin düşmesine sebep olur. Zihinsel açıdan ruh sağlığımız gerginken doğru kararlar almak zorlaşır, duygu ve düşünce bakımından bir ikilik de oluşabilir. Stres doğru yönetilemediğinde psikolojik dayanıklılık azalacağından hayata devam etmek de zorlaşacaktır. Aşırı stres ve uykusuzluk kaygı bozukluğu, depresyon gibi rahatsızlıklara zemin hazırlayabilir. Ayrıca uyku bozukluğu iştahsızlığa da sebep olabilir. Bunun sonucunda da vücut direnci düşebilir, bağışıklık sistemi zarar görebilir.
İyi Bir Uykunun Faydaları Nelerdir ?
İyi uykuyu yakalamak için uyunan oda, yatak, yatağın kalitesi ve kişiye uygunluğu son derece önemlidir. Hijyenik ve sağlıklı uyku amacını esas alan Morpho Sleep ihtiyaca göre yatak seçenekleriyle kaliteli uykuya cevap verir niteliktedir. Deliksiz bir uyku bedenen ve ruhen kişiyi ertesi güne hazırlayacağı için yatak ve yastık tercihi bu konuda önem teşkil eder. Uluslararası standartlardaki doğal ve yeniliğe açılan visco ve lateks yataklarıyla Morpho Sleep, stresi ve uykusuzluğu en aza indirmeyi vadetmektedir. İleri teknolojiyle donatılmış Morpho Sleep’in konforu önceleyen tasarımlarıyla gündelik hayatın kaosunu dışarıda bırakarak rahat ve kesintisiz bir uykuya dalabilirsiniz!
Morpho Sleep Visco yatak modellerini incelemek için hemen tıklayın!