Yaz Mevsiminde Rahat Uyku İçin Üç İpucu

Yaz Mevsiminde Rahat Uyku İçin Üç İpucu

Yazın gelmesiyle artan hava sıcaklığı ve aşırı nem, insan fizyolojisini olumsuz etkileyebilir. Gündüz aşırı sıcağa maruz kalıp gece uykuya dalmakta güçlük çekmek gündelik dengenin bozulmasına yol açabilir. Aşırı terlemeden muzdarip olanlar işlerine odaklanmada zorluk yaşayabilirler. Aşırı sıcaklık vücudun ideal ısı dengesini sarsabilir. Bu mevsimde kaliteli uyuyabilmek, gün dengesini ayarlayabilmek noktasında son derece etkilidir. Yeme-içme, giyinme, uyku ve daha birçok ihtiyacın değişiklik gösterdiği yaz mevsimini en iyi şekilde geçirmek için uygulanabilecek birtakım ipuçları hayat kalitesini artıracaktır. Bunaltıcı ve kavurucu sıcaklıkların olumsuz yanlarını azaltmak için bu ipuçlarına kulak vermekte fayda var!

İdeal Ortam Sıcaklığını Ayarlayın

Ortamın havasının temiz olup olmaması uyku kalitesini etkileyen faktörler arasındadır. Yazın ev veya iş ortamında sıklıkla tercih edilen klimaların, vantilatörlerin doğru kullanımı oldukça önemlidir. Yaz aylarında pek çok yerde konforu sağlama adına kullanılan klimalar, ortamdaki nemin kontrolünü ayarlayarak sıcaklığın ideal düzeyde olmasını sağlar. Klima yanlış ayarda kullanıldığında ise hastalık riskini artırır. Sıcaktan bunalmış ve terlemiş halde serinlemek için klimayı yüksek ayarda çalıştırmak, vücudu olumsuz etkiler ve çeşitli rahatsızlıklara zemin hazırlar. Klimanın derecesiyle dışarının derecesi arasında aşırı fark olmamalıdır. Dışarısı 30 dereceyken içerinin 15 dereceye ayarlanması yanlış kullanıma gireceğinden bu durum hastalıklara davetiye çıkarabilir. Uzmanlara göre ideal klima derecesi 25-26 derece aralığında olmalıdır. Ayrıca klimanın bakımları periyodik olarak yapılmalıdır aksi takdirde bakteri oluşumu gözlemlenebilir, klimadan kötü koku yayılabilir. Yazın ideal ortam sıcaklığına erişmede kapı ve pencereler açılarak doğal yöntemle de havalandırma sağlanabilir. Yaz aylarında gece uyumak nemden kaynaklı zorlaşabilir. Bu noktada yatak odasının sık sık havalandırılması uyku sağlığı açısından önemli bir kriterdir.

Bol Su Tüketin ve Dengeli Beslenin

Yaz ayları sağlıklı beslenme rutinine geçmek için oldukça ideal zamanlardır. Bol güneş ışığı, gündüzlerin uzamasıyla vaktin artması, mevsimin sebze ve meyvelerinin bolluğu ile vücudun çalışma hızı artar. Havanın sıcak olması vücudun sıcaklığını da etkiler. Bu mevsimde sıcaktan ve nemden aşırı terlemeler sıklıkla görüldüğü için su tüketimi diğer aylara göre fazladır. Zaman zaman mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları özellikle kronik rahatsızlığı bulunanlar için risk teşkil eder. Günlük su tüketimine bu bakımdan dikkat edilmeli, bol su tüketimi ihmal edilmemelidir! Yetişkin bir bireyin fiziksel özelliklerine göre günde bir buçuk-iki litre su tüketmesi önerilir. Su tüketimini doğru zamanlarda ve aralıklarda yapmak da hayat kalitesini etkiler. Uykudan 1 saat önce küçük bir bardak su içmek vücudun fonksiyonlarını yerine getirmesinde yardımcıdır. Gece uykudan hemen önce bol su tüketilmesi ise uykuyu böleceğinden pek tavsiye edilmez. Yazın aşırı gazlı içecek tüketiminden de kaçınılmalıdır, bunlar yerine sade soda, ayran, soğuk kahve gibi içecekler tercih edilmesi daha iyi olacaktır!

Sebze ve meyve yönünden zengin olan yaz aylarında hafif beslenmek, vücudu dinç kılar ve gün içindeki performansı artırır. Aşırı şeker içeren meyveler porsiyon kontrolünde tüketilmelidir. Sabah hafif bir kahvaltıyla güne başlamak ve mevsim meyveleriyle ara öğünler yapmak metabolizma sağlığı açısından yarar sağlar! Öğlen tavuk ilave edilmiş salatalar tüketmekle hem tokluk süresi artırılabilir hem de ağır yemekten kaçınılmış olur. Akşam yemeği saati, günler uzun olduğu için kış mevsimine göre birkaç saat ileri çekilebilir. Akşam yemeğinde tüketilen yiyeceklerin kızartılmış, ağır ve sindirimi zor yiyecekler olmamasına özen gösterilmelidir. Kızartma yerine, fırınlanmış ya da haşlanmış sebze, tavuk, et tüketilebilir. Bu mevsimde şişkinlik yapacak ağır yiyecekler tüketmek uyku kalitesini doğrudan etkileyerek uykudan alınan verimi düşürür! Bu sebeplerden daha taze, işlenmemiş hafif ürünlerle beslenmek yerinde bir karar olacaktır.

Yaza Uygun Uyku Ürünleri Tercih Edin

Yaz mevsiminde hem sıcaklıklar hem de çeşitli sinek ve böceklerin artması gece uykusunu olumsuz manada etkileyebilir. Ayrıca güneşin erken doğup geç batmasıyla günler uzar. Bu durum uyku süresinin kısalmasına sebep olabilir. Yaz aylarında uyku sağlığını korumak doğal ve kaliteli uyku ürünleri tercih etmeyle yakından ilişkilidir. Uyunacak odanın uykuya hazır olması son derece önemlidir. Bu mevsimde terletmeyen uyku ürünleri kullanmak doğru bir tercih olacaktır. Yatağın malzemesi, kumaşı kişinin fiziksel özelliklerine uygun olmalı, kullanılan yastık da baş-boyun bölgesini doğru şekilde desteklemelidir. Yatak yazın serin tutan özelliğe sahip olmalı, ideal uyku pozisyonuna göre şekil almalıdır. Tercih edilecek nevresim takımı, çarşaf ve pikeler de pamuklu ve doğal malzemelerden üretilmiş olmalıdır. Saten, naylon karışımlı uyku ürünleri tercihinden kaçınılmalıdır. Aksi takdirde hem cilt tahriş olur hem de uykudan alınan verim azalır. Bu nedenlerden çevre dostu, %100 doğal malzemelerden üretilen uyku ürünlerine yönelmek daha uygun olacaktır.

Yaz aylarının bunaltıcı sıcağında serin ve konforlu bir uyku deneyimi yaşamak için Morpho Sleep’in kaliteli malzemelerden üretilen visco yataklarına ve yastığına aşağıdaki linkten göz atabilirsiniz!

https://www.morphosleep.com/collections

Bloga dön