6/30 Kuralıyla Mükemmel Uyku

6/30 Kuralıyla Mükemmel Uyku

Modern zamanları yaşadığımız, herkesin belli bir koşturmacanın ve yoğunluğun içinde bulunduğu bu çağda sağlıklı yaşamak zaman zaman zorlaşabilmektedir. Beslenme, uyku, spor gibi etkenler hayat kalitesini doğrudan etkilemektedir. Güne enerjik başlamak, sağlıklı ve zinde olmak için sağlıklı uykunun değeri tartışılmaz bir gerçektir. Uyku kalitesini olumsuz yönde etkileyen alışkanlıklardan kurtularak daha iyi bir uykuya kavuşmak mümkündür!

6/30 Kuralı Nedir?

Rutine eklenecek bazı basit yöntemler kesintisiz ve rahat bir uykuya zemin hazırlayabilir! Bunlardan biri olan 6/30 kuralı bilimsel araştırmalar neticesinde oluşturulmuştur. 6/30 kuralına göre uykudan 6 saat önce kafein içeren içeceklerin tüketilmemesi, 30 dakika önceyse elektrikli cihazların kullanılmaması gerekmektedir. İyi bir uyku için kafein tüketiminin belirli düzeyde olması daha sağlıklı olacaktır.

Dozunda Kafein Tüketimi ve Elektrikli Alet Kullanımı

Uzmanlara göre yoğun hayat ve iş temposunda aşırı kafein tüketilmesi uykunun kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Özellikle çay, kahve gibi içeceklerin akşam geç saatlerde içilmesi kafeinden dolayı uykusuzluğa neden olabilir. Uyumadan önce alışkanlık olarak kahve içmek uyku hormonunun üremesini geciktirir. Akşam geç saatlerde ağır, sindirimi zor yiyecekler ve içecekler tüketilmesinin uyku kalitesini düşürdüğü bilinmektedir. Bunların yerine sindirim sistemini yormayan yiyecek ve içeceklere yönelmek daha doğru olacaktır. Geç saatte kahve, çay gibi içecekler yerine bitki çaylarına yönelmek uykuya geçişi kolaylaştırır ve rahat bir uykuya zemin hazırlar!

Telefon, tablet, bilgisayar gibi cihazlarla çok uzun süre vakit geçirmek hem göz sağlığı hem de uyku sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir! Bu sebeplerden elektrikli cihazlara uykudan yaklaşık yarım saat önce bakılmaması önerilmektedir. Ayrıca uykunun bölünmemesi için telefonun uyunacak odada bulunmaması tavsiye edilmektedir. Eğer uyunacak odada telefon bulunuyorsa da telefonun rahatsız etmeyin modunda olmasına özen gösterilmelidir. Aksi taktirde telefondan gelen bildirimlerle uyku bölünebilir ve tekrar uykuya geçmek zorlaşabilir! Hayatın hemen her alanında maruz kaldığımız dijital ekranların olumsuz taraflarını en aza indirgemek için bu kuralı alışkanlık haline getirmek yerinde bir karar olacaktır. 6/30 kuralına uymak uyku kalitesini artıracağından bu kuralın alışkanlık haline getirilmesi birçok bakımdan faydalı olacaktır!

Mükemmel uyku denince ilk akla gelen uyku teknolojileri markası olan Morpho Sleep farklıyla ürettiğimiz visco yatak çeşitlerimizi buradan inceleyebilirsiniz!

Bloga dön