Daha İyi Uyumaya Yardımcı Olan İçecekler

Daha İyi Uyumaya Yardımcı Olan İçecekler

Günlük rutin içersinde işlere odaklanabilmek ve günden en iyi verimi alabilmek için iyi bir uyku oldukça önem teşkil eder. Uyku da beslenme gibi hayati ihtiyaçlardandır; sağlıklı uyku demek sağlıklı yaşam demektir. Çocukluktan erişkinliğe edinilen uyku alışkanlıklarını sağlıklı uyku açısından incelemekte fayda vardır! Çünkü yapılan bazı hatalı davranışlar uykusuzluğa yol açabilir. Bunlardan biri de uykudan önce tüketilen ve uykuyu olumsuz yönde etkileyen bazı içeceklerdir. Bu içeceklerin uykudan önce sıklıkla tüketilmesi alışkanlık haline gelebilir. Böylelikle de uyku periyodunuz sekteye uğrayabilir!

Uykuyu Kaçırabilecek İçecekler

Hayatın akışında bazı günler yapılacakları yetiştirmek için daha geç uyumak gerekebilir. Böyle durumlarda enerjiyi artırmak ve uykuya direnmek için bazı içeceklere yönelinebilir. Bu içeceklerin arasında akla ilk gelenlerden biri de kahvedir. Kahvede bulunan kafein sinir sistemini uyarır ve kişiye dinçlik verir. Bu kafein miktarı kahve çeşidine göre değişmekle beraber bir fincan kahve ortalama 80-120 mg kafein içerir. Kafein gün içinde tüketildiğinde vücuda enerji verir, daha iyi konsantre olmayı sağlar. Fakat akşam geç saatlerde sıklıkla kahve tüketme alışkanlığı bir süre sonra uyku problemlerine yol açabilir. Ayrıca araştırmalara göre uyumadan önce içilen kahve uyku hormonlarının aktive olmasını da geciktirir. Herkesin bünyesi farklı olduğu için bu durum kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bu yüzden akşam yemeğinden sonra geç saatlerde kahve tüketiminden uzak kalmakta fayda var! Kafeinli içeceklerden bir diğeri de özellikle akşam yemeklerinin yanında tüketilen koladır. Kola sağlık açısından hem şişkinlik yaratır ve hem de uykuya dalmayı zorlaştırır. Bu bakımdan az tüketilmesi daha doğrudur. Kahve kadar olmasa da aslında fazla tüketilen çay da uyku kaçırabilir. Bir bardak çayda ortalama 40-50 mg kafein bulunur. Çayın da dozunda tüketilmesi gerekir. Bunların yanı sıra asitli meyvelerin suyu, enerji içecekleri gibi içeceklerin geç saatte tüketilmesi vücudun rutin dengesini bozabilir. Sağlıklı uyku için bu içeceklerin uyku öncesi tüketiminden kaçınılmalıdır!

Uykusuzluğa İyi Gelen İçecekler

Dönem dönem oluşan uykusuzluk kişiyi zihnen ve bedenen yorgun düşürebilir. Tüketilecek bazı içecekler uyku problemini ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. Uzmanlarca da önerilen ve ilk akla gelen içecek bitki çaylarıdır. Uyumaya yardımcı olan bitki çaylarının başında ise papatya ve melisa çayı gelmektedir. Papatya çayı sakinleştirici etkisiyle gün içersindeki stresi ve zihin yorgunluğu azaltmada yardımcıdır. Papatya çayı içerdiği antioksidanlarla sağlık açısından da son derece faydalıdır. Melisa çayı, papatya çayı gibi uykuya geçişi kolaylaştırır. Ayrıca sıkıntıyı ve stresi azaltır ve kişiyi sinirsel bakımdan rahatlatır. Uykuya geçişi hızlandıran bir diğer içecek de süttür. Laktoza karşı bir alerjiniz yoksa yatmadan önce ılık süt tüketmek daha iyi bir uykuya götürebilir. Ağır, şekerli ve kafeinli içecekler yerine bu içeceklerin uyku öncesi tüketilmesi sağlıklı bir uyku için yardımcıdır. Bu bakımdan sağlıklı uyku için bazı alışkanlıkları değiştirmek gerekebilir. Dozunda tüketilen doğru içeceklerle kaliteli bir uyku mümkündür!

Sizlerde rahat ve kaliteli bir uyku için Morpho Sleep visco yatak modellerimizi inceleyebilirsiniz!

Bloga dön