Daha İyi Bir Uyku İçin 8 Öneri

Daha İyi Bir Uyku İçin 8 Öneri

Gündelik hayatın koşturmacası içinde kişiyi güne hazırlayacak ve zinde tutacak en önemli etkenlerden biri kaliteli uykudur. Sağlıklı bir hayat için kaliteli uyku şarttır. Uyku, hem bedensel hem de zihinsel olarak kişiyi dinlendirerek ertesi güne hazırlar. Dinlenmiş bir şekilde uyanan kişi, gününden verim alır ve dış uyaranlara karşı direnci daha yüksek olur. Uykusu kaliteli olan kişiler uyku esnasında uyku bölünmesi yaşamazlar. Kesintisiz uyku olarak da bilinen bu durumda kalp ve damar sistemi gereken dinlenmeyi alır, beden onarılır, gerekli hormonlar salgılanır, edinilen bilgiler ise depolanır. Uykusuz geçen bir gecenin ardından ise performans düşüklüğü, dikkat eksikliği gibi günlük hayatı olumsuz yönde etkileyecek durumlar meydana gelebilir. Gece uykusunun verimli olmasıyla vücudun biyolojik saati doğru bir şekilde işler. Düşük enerjiyle baş ağrılı bir gün geçirmek istemiyorsanız sizlere sıraladığımız daha iyi bir uyku için 8 öneriyi dikkate alabilirsiniz!

1. Daha Çok Ya da Daha Az Deği̇l Daha Kali̇teli̇ Uyuyun!

Zinde ve sağlıklı bir yaşam için yapılan araştırmalarda, günde 5 saatten az veya 9 saatten fazla uyumak insan sağlığı için zararlıdır. Uyku süresi her ne kadar kişinin yaşına, genetik faktörlerine, yaşadığı yerin koşullarına vb. farklılık gösterse de uzmanlara göre ortalama 7 saat uyumak gerekli enerjiyi depolamak ve vücudun yenilenmesi için yeterli bir süredir. Yetişkin bir kişinin hayatını düzenli bir şekilde ilerletebilmesi için bu uyku süresine sadık kalması gerekir! Hiç uyunmadığı ya da uykusuzluk çekildiği zamanlarda zihinsel işlevlerde ve ruh halinde olumsuz açıdan etkilenmeler gözlemlenebilir. Uyku esnasında vücut dinlenip kendini tazeler ve böylece gün daha aktif bir şekilde geçirilebilir. Bunun için de önemli olan kişinin daha çok ya da daha az uyuması değil, daha kaliteli ve kesintisiz bir uyku uyumasıdır. Kaliteli uyku için uyku ekipmanları ve uyunacak odanın dizaynı titizlikle seçilmelidir. Çünkü bu faktörler kaliteli uykunun temelini oluşturur. Yaşam kalitesinin iyi bir hale gelmesinde kaliteli uykuya yer açmak vazgeçilmez olmalıdır! Bu noktalardan hareketle önemli olan uykunun süresi değil uykunun kalitesidir.

2. Evi̇n Herhangi̇ Bi̇r Köşesi̇nde Deği̇l Yatak Odasında Uyuyun!

Evin herhangi bir köşesinde uykuya hazırlık yapmadan uyumak uykunun kalitesini düşürebilir. Televizyon karşısında uyuklamak bazen keyifli gibi gözükse de bu esnada pek çok uyarıcıya maruz kalınacağından uykudan alınan verim azalabilir. Bazı kişiler evin herhangi bir köşesinde uyumaktan keyif alabilir ancak bu pek de sağlıklı bir tercih değildir! Bu gibi durumlar gece uykusunun derinliğini etkileyebilir. Uyku sırasında ne kadar az ışığa maruz kalınırsa o kadar iyidir. Çünkü bu sırada salgılanan hormonlar karanlıkta daha iyi çalışır. Bu yüzden uyunacak odanın karanlık olması oldukça önemlidir. Beyne uykuya geçme sinyalini verebilecek en uygun yer yatak odasıdır. İyi bir uyku deneyimi için yatak odasında uyunmalı ve odanın ışığına dikkat edilmelidir. Kaliteli bir uykuya elverişli yatak, yastık, yorgan, nevresim takımı tercih etmek son derece önemlidir. Yatak odasında oda sıcaklığı ideal seviyede olmalı ve oda belli aralıklarla havalandırılmalıdır. Uykuya geçmeyi hızlandıracak bir yatak odasında uyumak için oda, sade dekora ve kaliteli havaya sahip olmalıdır. Bunlara dikkat edildiğinde uykudan alınan verim artacaktır!

3.Doğru Uyku Eki̇pmanlarıyla Daha İyi̇ Bi̇r Uyku Mümkün!

Doğru odada uyumayı seçmek gibi doğru uyku ekipmanlarını saptamak da daha iyi bir uyku deneyimine zemin hazırlar. Yatak odasında seçilen yatağın özellikleri bu konuda önem teşkil eder. Tercih edilecek yatağın kişinin fiziksel özelliklerine uygun olması gerekir. Kişinin boy ve kilosuna uygun yatağı tercih etmesi daha iyi bir uykuya olanak tanıyacaktır. Ayrıca yatağın malzemesi, boyutu, kalınlığı gibi faktörlere de dikkat edilmelidir. Yatak seçiminde uyku pozisyonu göz önünde bulundurulmalı, yatağın sertliğinin kişiye uygunluğu da göz ardı edilmemelidir. Uyku esnasında en rahat şekilde hareket edebilmek, terlememek yatağın sağladığı özellikler arasında yer almalıdır. Bunların yanı sıra doğru yatak tercihinin önemi kadar doğru yastık tercihi de önemlidir. Kişinin boyun yapısına uygun yastıklar uykunun bölünmesini engeller. Bu bakımdan Morpho Sleep’in sunduğu birbirinden farklı boyutta ve malzemeden üretilmiş yataklar size en iyi uyku deneyimini vadeder. İleri teknolojiyle üretilen visco yataklar ferah ve kesintisiz uykuya kapı açar.

4.Odanızı da Uykuya Hazırlayın!

Daha iyi bir uyku için odanın ambiyansı da oldukça önemlidir. Çok sıcak ya da çok soğuk bir odada uykuya dalmak zorlaşacağından odanın ideal oda sıcaklığında olması gerekir. Ayrıca odanın ışık ve ses yalıtımı yeterli düzeyde olmalıdır. Kolay bir şekilde uykuya dalınması için odaya dışarıdan gelecek ışığı engelleyecek düzeyde bir perde tercih edilebilir. Ayrıca odada çift camlı pencere kullanılması da gürültüyü engelleme noktasında yarar sağlayacaktır. Özellikle yeni bir yatak odası takımı alırken daha sade, göz yormayan, renk açısından daha soft ve pastel renklere yönelmek önemli bir kriterdir. Bu noktada kırmızı, mor, turuncu gibi çarpıcı renklerden kaçınılmalı, beyaz ve tonları, açık pembe, yeşil gibi dinlendiren renklere yönelinmelidir. Uyku ekipmanlarından sonra odanın da uykuya hazır olması bu bakımlardan dolayı oldukça önemlidir.

5.Beslenme ve Spor Düzeni̇yle Bedeni̇ni̇zi̇ Uykuya Hazırlayın!

Vücudumuz belirli bir rutinin içerisinde günü tamamlar. Ağır yemekler geç saatlerde tüketildiğinde uykuya dalmakta güçlük çekilebilir. Akşam 19.00-20.00 saatlerinden sonra ağır yemekler yenmemesi daha iyi bir uyku için kilit noktalardandır. Araştırmalarda aşırı kilo problemi yaşayanların uykuya dalmada güçlük çektiği, uyku esnasında sık sık uyandığı saptanmıştır. Bu yüzden ideal kiloda kalmaya özen göstermek hayatın her alanında olduğu gibi bu noktada da önemlidir. Eğer yemek saati geç bir vakte kaldıysa o gün hafif yemekler ile geçirilebilir. Yatmadan önce süt gibi hazmı zor ürünler tüketilmemelidir. Çay ve kahve de içeriğindeki kafeinden dolayı uykunun kaçmasına sebep olabilir. Düzenli olarak yapılan spor da uykuya dalmayı kolaylaştıracaktır. Akşam yapılan ağır sporlar ise kasları aktif hâle getireceği için uykuya dalmayı zorlaştırabilir bu sebepten bu noktaya da dikkat edilmelidir. Uyku problemi yaşayanlar hafif kardiyo veya akşam yürüşü yaparak bu sorunlarına çözüm bulabilirler.

6. Beli̇rli̇ Bi̇r Uyku Düzeni̇ Edi̇ni̇n!

Günümüzde modern düzenle birlikte farklı yaşantılar, farklı hayat tarzları cezbedici gibi görünse de aslında bunlar insan doğasına aykırılık teşkil eder. Normal şartlar altında insan vücudu güneşin batmasıyla uyku moduna geçmeye başlar, güneşin doğmasıyla da uyku modundan çıkar. Şehir hayatının götürüleri sonucu normal yaşantının aksamasıyla ne yazık ki uyku düzeni de bozulur hâle gelmiştir. Biyolojik saatle, 24 saatlik yaşam tarzında beyne ve vücuda yerleşen bazı alışkanlıklar uykuyu doğrudan etkiler. Bunların dışına çıkıldığında ise vücut adapte olmakta zorlanır ve birtakım sağlık sorunları ortaya çıkabilir! Hafta içi belirli bir uyku düzenine sahip olup hafta sonları geç saatlerde uyumak ve geç saatlerde uyanmak dengeyi bozar. Bu dengesizlik enerji düşüklüğü, odaklanamama ve stres gibi sorunlara yol açabilir. Bu konu daha iyi bir uyku için oldukça önemli olup aynı saatlerde yatılıp aynı saatlerde uyanılması gerekir!

7. Zi̇hni̇ni̇zi̇ de Uykuya Hazırlayın!

Yorgun ve stresli geçirilmiş bir günün akşamında uykuya dalmak zorlaşabilir. İnsan zihni gün içindeki gerginliğini atamadığı taktirde uykusuzluk sorunuyla karşılaşabilir. Yatağa girmeden önce zihni uykuya hazırlamak için yapılacak birkaç aktivite daha iyi bir uykuya zemin hazırlar. Yapılacak şeylerden biri günün stresini ve kasların yorgunluğunu atmak için alınacak sıcak bir duştur. Sıcak bir duş esnasında vücut uyarılacağı ve kaslar gevşeyeceği için uykuya geçiş daha da kolaylaşacaktır. Temiz pijamalarla yeni yıkanmış nevresim takımında uyumak da psikolojik açıdan rahatlatıcıdır. Ayrıca gece geç saatlerde alkolden uzak durup bitki çaylarına yönelmek de iyi bir uyku için önemli bir maddedir. Papatya, ada çayı, melisa gibi bitki çayları vücudun gevşemesinde etkilidir. Ek olarak yoga ve benzeri egzersizlerle de zihin dinlendirilebilir.

8. Akıllı Ci̇hazlardan Zi̇yade Başucu Ki̇tabınızla Uykuya Dalın!

Günümüzün çoğunu alan tv, tablet, akıllı telefon gibi aletler gözleri ve zihni oldukça yorar. Yapılan araştırmalarda özellikle akıllı telefon bağımlılığının beyni pek çok dış uyarıcıya maruz bıraktığı ve uykuya dalmayı zorlaştığı belirtilmiştir. Oysa akıllı cihazlar yerine uyumadan hemen önce okunan birkaç sayfa kitabın hafızaya katkısı büyüktür. Ayrıca uzmanlara göre gece uyumadan önce okunan kitabın depresyon, kaygı bozukluğu gibi rahatsızlıklara iyi geldiği tespit edilmiştir. Kitap okuyarak zihninizi boşaltabilir, gerginlik seviyesini düşürebilirsiniz. Böylelikle beynin temel fonksiyonları da sağlamlaşır. Burada önemli nokta ise tercih edilecek kitabın polisiye, aksiyon tarzından ziyade kişisel gelişim tarzı kitaplar olmasıdır. Bu tarzdaki kitapların okunması uykuya geçişte daha kolay bir zemin hazırlar. Bunlar uygulandığında ertesi güne dinç uyanmak mümkündür!

Morpho Sleep Visco yatak modellerini incelemek için hemen tıklayın!

Bloga dön