Koronavirüs Salgını Sürecinde Kaliteli Uykunun Önemi

Koronavirüs Salgını Sürecinde Kaliteli Uykunun Önemi

Kaliteli uyku günlük rutin içerisinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Sağlıklı bir zihin ve bedenle rutinleri yerine getirebilmek için uyku düzenine özen gösterilmesi gerekir. Normal kavramının baştan aşağı değiştiği koronavirüs salgını döneminde birçok şeyde olduğu gibi uyku düzeninde de normalin dışına çıkıldığı aşikardır. Koronavirüs salgınıyla beraber evlerde daha çok vakit geçirme, günlük iş temposunun değişmesi, uzaktan çalışma, dışarıya kontrollü çıkma gibi literatüre yeni giren olgular uyku düzeninin değişmesinde rol oynar hâle gelmiştir. Evde olmanın verdiği rahatlık hissi uzaktan çalışma modeliyle birleştiğinde uyku düzeni de buna göre şekillenmeye başlamıştır. Normal şartlar altında geceleri ortalama 7-8 saatlik bir uyku yeterliyken koronavirüs salgını sürecinde gece uykusu yerine gündüz uykusunun yaygınlaşmıştır. Bunlara ek olarak salgının seyrinin belirsizliği stresle birleşince uykuların kaçması da normalleşmiştir. Fakat salgın dönemi olsa dahi pek çok şeyi göz önüne alarak hayati ihtiyaçlardan olan iyi uykuya gereken önem gösterilmelidir.

Karantinada Uyku Düzenini Korumak

Normal bir düzenin dışına çıkılması ister istemez birçok parametrenin de değişmesine sebep olmuştur. Salgının gittikçe yayılması, vefat haberleri, hasta sayısının artması gibi haberler psikolojik açıdan olumsuz sonuçlara yol açtığı için iyi bir uykuya ulaşmak da güçleşmiştir. Salgın döneminde uzun süre evde kalma mecburiyeti gece-gündüz dengesinin bozulmasına yol açmıştır. Düzenli hayat tarzının sekteye uğraması kaygı ve aşırı stresle birleştiğinde uykusuzluk sorunu yaygınlaşmıştır. Gece geç saatlere kadar uyumama ve gündüz çok geç saatlerde uyanma vücudun biyolojik saatini bozarak bu durum tüm hormonları etkilemektedir. Evden çalışanların salgın sürecine adapte olurken zorluk yaşamamaları için belirli bir düzen oturtmaları gerekir ki çalışma verimleri düşmesin. Uzmanlar, salgın sürecinde uyku ve beslenme gibi hayati ihtiyaçlara her şeye rağmen gereken önemin verilmesi ve bu konuda dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor. Korona salgını sürecinde sık sık uykusuzluk yaşanması beynin işlevlerini düzgün bir şekilde yerine getirememesine sebep olur. Günlük akışın salgınla birlikte kökünden değiştiği bu dönemde karantinada olunsa dahi uyku düzenine sadık kalmak ruhsal ve bedensel sağlığı korumak adına büyük önem taşır!

Salgın Döneminde İyi Bir Uyku için Yapılması Gerekenler

Endişenin hakim olduğu salgın döneminde krizi iyi yönetmek hayati önem taşır. Günlük aktiviteleri yerine getirebilmek için normal düzendeymişçesine hayata devam etmekte büyük yarar vardır! Aksi takdirde pek çok sorunla karşılaşmak kaçınılmaz olabilir. Üretkenliğin azalmaması verimliliğin düşmemesi için atılacak bazı adımlar yerinde olacaktır. Koronavirüs salgını sürecinde en gerekli ihtiyaçlardan olan uykuya gereken hassasiyet gösterilmelidir. Dengenin bozulup kriz zamanlarının hakim olduğu bu dönemde uyku düzeni korunmalıdır. Aynı saatte uyunup uyanılmalıdır; aşırı stres ve kaygının önüne geçmek için birtakım aktivitelere yönelmek faydalı olabilir. Üzüntü ve endişeye çok fazla mahal verilmemelidir. Karantinada olunsa dahi günlük planlamalar yapılarak güne başlanmalıdır. Çok ağır, yağlı ve sağlıksız yiyecekler sık sık tüketilmemeli aşırı kafeinden de uzak durulmalıdır.

Uyku Ekipmanlarının Uykuya Etkisi

Uyku saatinde uyunacak odaya geçilmeli ve oda da uykuya hazır hâle getirilmelidir. Uyku ekipmanları kişiye uygun olmalıdır, yatak odası özellikle evde fazla kalınan şu günlerde sık sık havalandırılmalıdır. Hareketin de azaldığı bu dönemde bazı hafif egzersizlerle günlük gerginliği azaltmak mümkündür. Bunun için müsait bir ortam oluşturmak da faydalı olacaktır. Sağlıklı bir uyku için uyumadan önce kitap okunması da uzmanlarca tavsiye edilmektedir. Yatağın uyku üzerindeki etkisi yadsınamaz bir gerçektir. Sağlıklı bir uyku için fiziki özelliklere uygun uyku esnasında kişiyi dinlendirecek yatak tercih edilmelidir. Yatak vücudu doğru bir şekilde desteklemelidir. Yatak seçiminde yatağın malzemesi, boyutu kişinin boy ve kilosuna uygunluğu gibi faktörlere dikkat edilmelidir. Visco, lateks, ortopedik çeşitlerde olan yataklara göz atmak yerinde olacaktır! Akıllı teknolojiyle donatılan Morpho Sleep yatak çeşitleri korona salgını sürecinde iyi bir uykuya imkan verir! Morpho visco yataklar sayesinde kesintisiz ve iyi bir uykuya erişmek oldukça kolaydır.

Morpho Sleep Ortopedik Visco Yatak Modellerini incelemek için hemen tıklayın!

Bloga dön