Mavi Işık Uykuyu Nasıl Etiler?

Mavi Işık Uykuyu Nasıl Etiler?

Günümüzde yaşam koşullarının değişmesiyle birlikte temel alışkanlıklarda da birtakım değişimler baş göstermiştir. Yoğun, stresli şehir hayatı, uzun ve yorucu iş saatleri beslenme, uyku gibi hayati ihtiyaçlarda değişimlere yol açmıştır. Bu değişimlerin biyolojik saatin zıddına olduğu zamanlarda ise bedensel ve ruhsal açıdan sorunlar gittikçe yaygınlaşmıştır.

Teknolojik gelişmeler bu ihtiyaçların değişmesi noktasında oldukça belirleyici olmuştur. Son 20 yılda teknoloji kullanımının gittikçe artması sosyolojik, psikolojik, kültürel vb. açıdan insanları oldukça etkilemiştir. Akıllı telefon, tablet, bilgisayar, tv gibi cihazların hemen her evde yaygın bir biçimde kullanıldığı bu dönemde uzmanlar, bu cihazların yaydığı mavi ışığın olumsuz etkileri olduğunu belirtmektedirler. Teknoloji kullanımının artması ve uykudan önce çok sık bu ışığa maruz kalınması uykunun kalitesini düşürmektedir. Uzmanlar uyumadan yaklaşık yarım saat önce telefon, tablet gibi cihazların kullanılmaması gerektiğinin altını çiziyorlar! Melatonin hormonunun salgılanmasını engelleyen mavi ışık, uykuya geçişi zorlaştırmakta, uyku kalitesini düşürmekte ve hatta uykusuzluğa yol açmaktadır!

Mavi Işık Nedir?

Mavi ışık, insan gözünün görebildiği bir ışık parçasıdır. Mavi ışık yararlı ve zararlı olmak üzere ikiye ayrılır. Güneşten gelen mavi ışık insan sağlığı için oldukça faydalıyken elektronik cihazlardan yayılan mavi ışık sağlık açısından olumsuz durumlara sebep olabilir. Enerji düzeyi oldukça yüksek olan bu ışık günümüzde yaygın olarak kullanılan akıllı telefon, bilgisayar, tablet, tv gibi cihazlarda bulunmaktadır. Göz sağlığını doğrudan etkileyen mavi ışık zamanla gözdeki hücrelere zarar verebilir. Göz kuruluğuna yol açan bu ışık katarakt, göz kanseri gibi ciddi boyutta göz rahatsızlıklarını da ortaya çıkarabilir. Özellikle günümüzde masa başı işlerde çalışan, yoğun olarak bu ışığa maruz kalanların daha çok göz ağrısı ve yorgunluğu yaşadığı saptanmıştır. Sağlığı ciddi boyutta etkileyen bu ışıktan korunmak için gerekli tedbirler alınmalı ve uyku düzenine dikkat edilmelidir.

İyi Bir Uyku İçin Mavi Işıktan Korunma Yolları

Günümüz yaşam koşullarında elektronik cihazlardan uzak yaşamak her ne kadar zor olsa da alınacak bazı önlemlerle bu cihazların verdiği zararı aza indirgemek mümkün! Uykunun kalitesini düşüren ve uykuya geçişi zorlaştıran mavi ışık, basit bir adımla filtrelenebilir. Özellikle neredeyse her an elimizin altında olan telefonlar, tabletler ve bilgisayarlarda mavi ışık filtresini aktif etmek yerinde bir karar olacaktır. Günümüzde uykudan hemen önce telefonla vakit geçirmek maalesef ki yaygın bir alışkanlık. Uzmanlar bu konuda uyumadan yaklaşık yarım saat önce telefon kullanımının bırakılmasını öneriyorlar. Bilgisayarda yoğun şekilde çalışan kişiler için ise mavi ışıktan koruyan gözlüklerin kullanımı bu bakımdan oldukça faydalı olacaktır. Bu tarzdaki gözlükler göz sağlığının korunmasında yardımcı olarak göz yorgunluğunu da azaltacaktır. Kullanılan elektronik cihazların sürümüne ve özelliklerine göre arka plan rengini daha sıcak tonlarda seçmekte de yarar var!

Doğal malzemelerden üretilen visco yataklar ile kendinizi kaliteli uykuyla ödüllendirmek için Morpho Sleep uyku ürünlerini buradan inceleyebilirsiniz!

Bloga dön