Okul Çağındaki Çocukların Uyku Düzenlerinin Önemi

Okul Çağındaki Çocukların Uyku Düzenlerinin Önemi

Uyku alışkanlığı bebeklikten itibaren kazanılmaya başlanır. Bu yüzden bebeklikten itibaren beslenme ve uyku düzeninin sağlanması önemlidir. Bedensel ve ruhsal gelişim için bu iki unsurun etkisi oldukça büyüktür. Uyku, vücudun tüm sistemlerini etkileyen hayati bir ihtiyaçtır.

Yaş kriteri uykunun yapısal özellikleri üzerinde belirleyicidir diyebiliriz. Yenidoğan bir bebek 24 saatin ortalama 16 saatini uykuda geçirir. Bir yaşındaki bir çocuk ise günde yaklaşık olarak 12-13 saat uyur. Bu yaştaki çocuklar gündüz ekstra 1-2 saat daha uyuyabilir. Öğlen uykuları genellikle 4-5 yaşına kadar devam eder. Çocukların okul çağından önce yatağa gitme, uykuya odaklanma gibi alışkanlıkları kazanmaları verimli bir uyku deneyimi için son derece önemlidir. Bu deneyimde çocukların yatak odaları onlara uygun şekilde dizayn edilmeli; çocuğa uygun yatak, ve uyku ürünleri tercih edilmelidir.

Sağlıklı Gelişim İçin Kaliteli ve Yeterli Uyku

Gelişim çağındaki çocukların öğrencilik döneminde psikolojik ve fizyolojik açıdan yeterli olabilmelerinin yolu kaliteli bir uykudan geçer. Gelişme kavramında düzen, uyum, süreklilik bir bütün içerisindedir. Kaliteli ve yeterli uykudan mahrum çocukların büyümelerinin ve gelişmelerinin sekteye uğraması kaçınılmazdır. Çocukların okuldayken enerjik ve aktif olabilmeleri, zihinlerinin dinlenmiş olmasına bağlıdır. Uykudayken zihin kendini yeniler ve gerekli enerji depolanır. Her çocuğun gelişimi farklıdır bu yüzden ihtiyaç duyulan uyku süresi de çocuğa özgüdür. Uyku bozuklukları genellikle yetişkinlerde daha sık görülse de çocukluk döneminde başlayan uykusuzluk semptomları da mevcuttur. Çocukluk döneminde uykuda korku bozukluğu, uyurgezerlik, kısmi uyanma bozukluğu gibi durumlar daha sık görülür. Bu gibi uyku problemlerinin daha da ilerlememesi için bir uzmandan yardım almak yerinde bir karar olacaktır.

Ergenlik çağındaki kişilerin uyku düzenlerinde bozulmalar meydana gelebilir. Bu dönemdekilerin uyku zamanları biyolojik olarak yaklaşık iki saat ileriye kayar. Ergenlik çağında hızlı bir büyüme ve gelişme süreci görülür. Bu sürecin ilerlemesinde beslenme ve uyku en önemli iki faktördür. Ergenlik döneminde uykudan alınan verimin yeterli olması gerekir. Uyku eksikliğinin oluşması durumunda bazı problemler baş gösterebilir. Uzmanlar bu dönemde az uyuyanların obeziteye yakalanma riskinin daha fazla olduğunun altını çizerler. Özellikle bu dönemde kötü uyku alışkanlığına sahip olan kişilerin okul başarılarının ve hayat kalitelerinin de düştüğü gözlemlenmiştir. Ebeveynlerin bebeklik döneminden itibaren çocuklarının sağlıklı bir uyku alışkanlığına sahip olup olmadığını gözlemlemeleri gerekir. Okul çağındaki çocukların ihtiyaçlarına yönelik alışkanlıklar edinmeleri gerekir. Ergenlik çağındakilerin de günde 8-10 saat uyumaları yeterli olacaktır. Her yaş grubunun beslenme ve uyku düzenini oluşturup buna sadık kalması kaliteli hayat tarzı açısından oldukça önemlidir!

Okul çağındaki çocuklarımız için kaliteli uykunun önemini çok iyi biliyoruz. Morphsoleep visco yatak, visco yastık ve diğer uyku ürünlerimizi incelemek için burayı tıklayınız.

Bloga dön