Renklerin Uyku Üzerindeki Etkisi

Renklerin Uyku Üzerindeki Etkisi

Işığın yansıması sonucu gözde oluşan duyumla ortaya çıkan renkler hayat kalitesini doğrudan veya dolaylı olarak etkilemektedir. Yapılan araştırmalar sonucu insan psikolojisi üzerinde renklerin oldukça etkili olduğu ortaya konmuştur. Günümüzde özellikle modern yaşam tarzının etkileriyle oluşan stres, anksiyete, depresyon, uykusuzluk gibi sorunların çözümünde renk terapileri uygulanmaya başlanmıştır. Böylece her insana iyi gelen renkler saptanıp kullanılarak zihin ve beden üzerinde iyileştirme amaçlanmaktadır.

Renkler, hem iç hem de dış ortamda insan sağlığı üzerinde etkilidir. Özellikle vaktin büyük çoğunluğunun geçtiği evlerde kullanılan renkler uyku kalitesini büyük ölçüde etkilemektedir. Yatak odalarındaki renk tercihi bu noktada son derece önemlidir!

Renk Nedir?

Renkler, maddelere çarpan ışığın yansımasıyla ana ve ara olmak üzere ikiye ayrılır. Işık, beyin ve göz üçgeninde oluşan renkler, Antik Yunan, Eski Mısır ve Hint kaynaklarında da merak konusudur. Doğada yer alan ve temel olan ana renklerdir. Kırmızı, mavi ve sarı ana renk olup bunların karışımıyla ara renkler oluşmaktadır. Siyah ve beyaz renkler ise farklı şekilde oluşur. Beyaz renk yansıtıcı özelliğe sahipken siyah renk güneş ışığını yansıtmaz. Bu renklerin zihin üzerindeki etkilerini olumlu yönde etkilemek için bulunulan mekanlarda doğru renk kombinleri yapmak gerekmektedir.

İyi Uykunun Rengi Hangisidir?

Kaliteli ve yeterli uykunun anahtarlarından biri de yatak odasındaki tercih edilen renklerde saklıdır. Güne dinç bir şekilde başlayıp zihni gereksiz yormamak için yatak odasında doğru renkler kullanılmalıdır. Çünkü bazen farkında olunmasa da bazı renkler uykuyu kaçırırken bazı renkler uykuya davet edebilmektedir. Yatak odasında en önemli kriter sakin ve dinlendirici bir ortam oluşturmaktır. Yatak odasındaki duvar, mobilya, eşya, perde, aksesuar rengi bir bütünlük içinde olmalı ve kişiyi huzurlu hissettirmelidir.

MAVİYLE DİNGİNLİK: İyi uykunun rengi olan mavi huzuru çağrıştırmada en etkili renklerdendir. Duvar renginin mavi ve mavinin açık tonlarında tercih edilmesi sakin bir ortama kapı açar. Psikolojik bakımdan huzuru, güveni, barışı temsil eden mavi genellikle olumlu duygularla özdeşlemiştir. Yatak odasındaki objeler de yine mavi tonlarında tercih edilebilir. Ahşap, beyaz ve mavi kombinasyonları iyi bir uyku için ideal olacaktır!

YEŞİLLE DOĞALLIK: Umudu, doğallığı, sağlığı ve canlanmayı çağrıştıran yeşil rengi kullanılarak yatak odasında ferah bir atmosfer oluşturulabilir. Yatıştırıcı etkisiyle gün içindeki gerginliğin azalmasında etkili bir renktir. Doğanın rengi olan yeşilin soğuk tonları, pastel tonlarla yatak odalarında kombinlenebilir. Stresi azaltmada etkili olarak bilinen yeşil rengi, nevresim takımlarında, battaniye ve puflarda kullanılabilir.

BEYAZ VE PEMBE İLE SAFLIK: Temizliği, saflığı çağrıştıran beyaz ve sevgiyi, şefkati çağrıştıran açık pembe tonları iyi bir uyku için oldukça uygun renklerdir. Berrak, yalın bir görünüm için yatak odasında beyaz ve tonları tercih edilebilir. Bembeyaz nevresim takımları hijyeni çağrıştırarak kesintisiz bir uykuya da zemin hazırlar! Açık ve ferah bir görünüm için beyaz nokta atışı bir renktir. Açık pembe tonları ise kişiye duygusal bakımdan güvende hissettirir. Uyku ürünlerinde, objelerde bu rengin tonlarının kullanılması doğru bir tercih olacaktır.

Yatak odasında kullanılmaması gereken renklerin başında kırmızı, mor, turuncu gibi enerji veren renkler gelmektedir. Zihni harekete geçiren bu renkler uykuyu olumsuz manada etkileyerek uyku kalitesinin düşmesinde etkili olabilir!

Derin ve sağlıklı bir uyku için renk tercihleri kadar uyku ekipmanlarına da dikkat etmeli, sadece estetik kaygılar baz alınmamalıdır. Bu noktada Morpho Sleep'in sunduğu eşsiz visco yataklara göz atmayı unutmayın!

https://www.morphosleep.com/collections

Bloga dön