Uyku Apnesi Nedir? Uykuyu Nasıl Etkiler?

Uyku Apnesi Nedir? Uykuyu Nasıl Etkiler?

Günümüzde değişen ihtiyaçlar ve yaşam tarzıyla birlikte bazı problemler yaygınlaşmıştır. Hızlı yaşamın aşırı tüketimle birleşmesi sonucu sağlığı zedeleyecek şeyler yer etmeye başlamıştır. Vücudun dinlenmesi ve yenilenmesi için uyku zaruri ihtiyaçtır. Ancak uykusuzluk problemleri günümüzde sıklıkla karşılaşılan bir sorun olmuştur.

Uykunun kalitesini etkileyen birçok etken mevcuttur. Bazı sağlık problemleri uyku kalitesini doğrudan etkiler. Bunlardan biri olan uyku apnesi günümüzde birçok kişinin yaşam kalitesini düşürmektedir. Fazla kilo, sigara, alkol gibi maddelerin aşırı kullanımı, beyindeki bazı rahatsızlıklar uyku apnesine sebep olur. Uyku esnasında solunum yollarının işlevsizleşmesiyle tıkanmalar meydana gelir. Bunun sonucunda ise horlama, çok gürültülü nefes alma ortaya çıkar. Böylelikle uyku bölünmeleri yaşanabilir. Uyku apnesi müdahale edilmediğinde ciddi problemlere sebep olur!

Uyku Apnesi Belirtileri

Kaliteli uykuyu doğrudan etkileyen uyku apnesi kişinin sağlığını da tehdit eden bir rahatsızlıktır. Uyku apnesinde solunum yollarındaki kaslar gevşeyerek işlevlerini kaybeder. Nefes durma noktasına gelir. Uyku durumundaki bir kişinin on saniyeden fazla nefes alamaması uyku apnesi belirtisidir. Kişi nefes almaya çalıştığında ortaya çıkan tepki ise horlamadır. Horlamanın şiddeti apneye göre değişkenlik gösterebilir. Bu durum ise hem uyuyan kişiyi hem de kişinin yakınında uyuyanları rahatsız edebilir!

Uyku apnesi sonucu gece aniden uyanma, uykunun bölünmesi ve daha sonra uykuya dalmada güçlük çekme sıklıkla karşılaşılan problemlerdendir. Uyku apnesi olan bir kişi uykudan uyandığında boğazında kuruluk, ağrı gibi semptomlar yaşayabilir. Bunların sonucunda ise uykusuzluk, halsizlik ortaya çıkabilir. Uykudan yeterli verim alınamadığı için bu durum gün içindeki performansı etkileyerek odaklanmayı güçleştirir. Çocuklarda da uyku apnesi görülebilir. Önemli olan ebeveynlerin bu durumu ciddiye alarak bir uzmandan yardım almalarıdır. Kaliteli bir yaşam için uyku apnesi belirtisi varsa tedavi olmak şarttır!

Tedavi Yöntemleri

Uyku apnesinin tedavisi için ilk olarak solunum yolları incelenir, gerekli görülürse MR çekimi de yapılabilir. Polisomnografi denilen uyku testiyle uyku halindeki sinyaller kaydedilir. Böylece uyku sırasındaki normal ve anormal durumların tespiti yapılır. Bu testte uyku sırasında solunum durması, nefes tıkanması düzeyleri yüksekse uyku apnesi var demektir. Bir diğer tedavi yöntemi ise CPAP maskesi kullanımıdır. Bu maskenin kullanımıyla uyku esnasında üst solunum yolları açık kalır ve havayolu basıncı sürekli olarak sağlanır. CPAP yöntemiyle kişinin horlama, uykudan aniden uyanma gibi şikayetleri engellenir. Böylelikle kesintisiz bir uyku da mümkün hâle gelir. Kişinin uykusu düzene gireceği için uykusuzluk kaynaklı yorgunluk, halsizlik gibi şikayetleri de azalır. Uykunun kalitesini düşüren her sebep ortadan kaldırılmalıdır. Çünkü sağlıklı uyku sağlıklı yaşam demektir!

Uyku apnesi en çok size sonra çevrenize olumsuz etkide bulunur. Bu durumu düzeltmek için önce doktorunuza başvurarak fizyolojik ve psikolojik koşullarınızı iyileştirmeyi deneyebilir, buna Morphsoleep visco yatak, visco yastık ve diğer uyku ürünlerini deneyerek başlayabilirsiniz.

Bloga dön