Yaşlara Göre Uyku Gereksinimleri

Yaşlara Göre Uyku Gereksinimleri

Bebeklik döneminden itibaren edinilen uyku alışkanlıkları hayat düzeni üzerinde oldukça büyük bir etkiye sahiptir. Uzmanlara göre sağlıklı bir yaşam tarzı için uykunun süresine ve kalitesine dikkat edilmelidir. Uyku süresi, bebeklikten yaşlılığa kişinin başta yaşına, genetik faktörlere, sağlık durumuna, yaşanılan yere, günlük hayat rutinine, mevsime vb. Göre değişkenlik göstermektedir. Araştırmalara göre kabul edilen ortak kanı ise sağlıklı olabilmek için günde yaklaşık 7 saat uyumak gerektiğidir. Ancak iş, sosyal, okul hayatındaki farklılıklar neticesinde uyku gereksinimleri kişiye göre de değişiklik göstermektedir.

Bebeklik Dönemi

Bebeklerde uyku rutini oluşturmak uyku alışkanlıklarının sağlıklı kazanımında son derece önemlidir. Yenidoğan dönemindeki bebekler günde yaklaşık 11-16 saat uyurlar, onların bu dönemdeki gelişimleri açısından bu sürenin altına düşülmemesi önemlidir. Genellikle bu uyku süresinin 6-8 saati gün içindeki uykudur. Bebekler 2-3 aylık döneme girdiklerinde ise 4-5 saat aralıksız uyuyabilirler. 4-5 aylık dönemde ise gündüz uykuları kısalmaya gece uykuları artmaya başlar. 6. aydan sonra ise gece uykuları daha derin olmaya başlar. Oyun çağındaki çocukların günde 11-13 saat kadar uykuya ihtiyaçları olur. Okul öncesi dönemde ise gündüz uykusu çok nadir olmakla gece uykusuna tamamen geçiş yapılır. Bebeklerin uykudayken konforlu bir şekilde uyumaları doğru yatağın ve uyku ürünlerinin seçimine bağlıdır. Yatağın boyutu, malzemesi, sertlik derecesi bebeklerin uykularını doğrudan etkiler! Morpho Sleep’in üstün teknolojiyle tasarladığı Morpho Bebek Yatağı yumuşak dokusu ve organik yapısı sayesinde rahat bir uykuya zemin hazırlar. Sıvı geçirmeyen kumaşıyla hijyenik olup eşsiz uyku katmanlarıyla da bebeklerin mışıl mışıl uyumalarına yardımcı olur. 3 farklı ebat ve 4 farklı yatak sertlik derecesiyle çeşitlilik sunan Morpho Bebek Yatağı’nı incelemek için https://www.morphosleep.com/products/morpho-bebek-yatagi linke göz atabilirsiniz!

Okul Dönemi

6 yaş sonrası çocuklara uzmanlar tarafından 9-12 saat arası uyku önerilmektedir. Fiziksel ve zihinsel gelişimin ve büyümenin sağlıklı olabilmesi için 3-5 yaş grubuna 10-12 saat, ilkokul grubuna 9-10 saat uyku tavsiye edilmektedir. Ergenlik çağıyla birlikte uykuya duyulan gereksinim azalmakla bu dönemdeki büyümede uykunun rolü çok büyüktür. Bu dönem uyku zamanı oluşturmak ve buna sadık kalmak önemlidir. Bu yaş grubunda aşırı elektronik cihaz kullanımı uyku kalitesini kötü etkileyeceğinden bu kullanımların olabildiğince ebeveyn kontrolünde olması gerekir!

Yetişkinlik Dönemi

Kariyer ve hayat düzeninin daha çok netleştiği bu dönemdeki uyku gereksinimi, yaşam tarzını belirleme noktasında da etkilidir. Enerjik ve sağlıklı bir yaşam için iyi bir uykunun 18-64 yaş aralığındaki etkisi oldukça fazladır. Yetişkinlerin hem iş hayatında hem de sosyal hayatlarında odaklı, zinde, üretken olabilmeleri için uzmanlarca önerilen uyku süresi 7-8 saattir. 50 yaş sonrası 6 saatlik uykunun da yeterli olduğu görülür. Fiziksel ve ruhsal sağlığın korunmasında bu konuya dikkat etmek, oluşabilecek hastalık risklerini en aza indirgemede etkilidir!

Yaşlılık Dönemi

Araştırmalara göre 65 yaştan sonra vücudun biyolojik ritminde bazı değişiklikler saptanmıştır. Bu dönemde uykuya olan ihtiyacın azaldığı ve 5-6 saatlik uykunun da yeterli olabileceği ortaya çıkmıştır. Yaşlılıkla beraber ortaya çıkabilecek sağlık sorunları uyku sorunlarına da sebep olduğundan bu durum uykunun süresini etkilemektedir. Ancak bu durum bu yaş aralığındaki herkesi kapsamamakta sağlıklı bir kişinin uyku gereksinimi yine yaklaşık 7 saat olabilmektedir!

Uyku apnesi, uyurgezerlik, uykusuzluk gibi problemlerin bu dönemde ortaya çıkıp hayatı olumsuz etkilememesi için beslenme, uyku, spor düzeni oluşturulup bunlara sadık kalınmalıdır!

Bunlara ek olarak kaliteli bir uyku ve güne zinde bir başlangıç için Morpho Sleep visco yataklarını incelemenizde fayda var!

 

Bloga dön